NOVI MINISTAR KULTURE OKUPIO SVE BIVŠE MINISTRE

0

Ministar kulture i informisanja Vladan Vukosavljević organizovao je danas neformalni susret na koji su pozvani svi ministri kulture od uvođenja višestranačja. Pozivu su se odazvali Dragan Kojadinović, Vojislav Brajović, Bratislav Petković, Nebojša Bradić i Branislav Lečić.

Vukosavljević je u izjavi Tanjugu rekao da je sa bivšim ministrima razgovarao o njihovim iskustvima i kako oni svojim iskustvom mogu da pomognu, kao i o stanju na srpskoj kulturnoj sceni.

„Mi smo na stanovištu, a to je i bio osnov za ovaj susret, da je kultura pitanje tradicije, kontinuiteta i ljudi koji se bave poslovima iz oblasti kulture. Nesumnjivo je da bivši ministri imaju veliki potencijal da svojim iskustvom, znanjem i dobrom voljom pomognu našim naporima da kulturnu scenu i procese unapređujemo“, istakao je Vukosavljević.

On je kazao da je ovo prvi u nizu sastanaka koje će imati, ne samo sa bivšim ministrima, nego i sa drugim kulturnim poslenicima.

Vukosavljević je naglasio da je današnji susret simbolično trebalo da afirmiše stav da je kultura kontinuitet, a u suštinskom smislu je bio početak dijaloga koji treba da doprinese novim idejama, novim koncepcijama, podeli iskustava u ambijentu koji će biti podsticajan za našu kulturnu sredinu.

Ministar je izrazio uverenje da će ovakvi susreti dovesti do odličnog rezultata i kao neke od tema koje su iznete tokom današnjeg, prvog susreta pomenuo neophodnost podsticanja i afirmacije opštih kulturnih vrednosti u društvu, kulture govora i jezika, kao i da je potrebno doneti nekoliko važnih zakona.

„Zakoni jesu takvi da kultura može uspešnije da se formira, razvija i deluje. To su zakoni o pozorištu, kinematografiji, zaštiti kulturne baštine“, naveo je Vukosavljević.

Ministar se u izjavi Tanjugu osvrnuo i na činjenicu da je članovima Nacionalnog saveta za kulturu istekao mandat, ističući da će oni tu funkciju obavljati do imenovanja novog saveta što će biti, kako je rekao, vrlo brzo i u zakonskom roku.

„Očekujemo da Nacionalni savet za kulturu preuzme čvršću i odlučniju ulogu, savetodavnu, ali veoma važnu u našem sistemu“, rekao je Vukosavljević, pomenuvši i kontruktivan dijalog sa predsednicom Narodne skupštine i skupštinskog odbora za kulturu Majom Gojković o tome kakva će biti zakonodavna aktivnost u narednom periodu.

b92

Foto: Tanjug / Dragan Kujundžić

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime