Orada je jedna od najslađih belih riba sa izuzetno sočnim mesom i malim brojem kostiju. Prednost je što se sprema u rerni ali po želji može se peći i na roštilju.Potrebno je (za dve osobe):
2 orade (od oko 250-300 gr)
Maslinovo ulje (2-3 kašike)
Začini : morska so, biber, suvi peršun, suvi celer, ruzmarin, vegeta)
3-4 čena belog luka
Oradu dobro očistiti, oprati i osušiti papirnatim ubrusom. Posebno spremiti marinadu od maslinovog ulja, začina (količina po ukusu) i sitno seckanog belog luka i premazati i napuniti obe orade. Ostaviti da odstoji oko 1 sat u vatrostalnoj tepsiji podmazanoj maslinovim uljem. Peći u rerni zagrejanoj na 200 stepeni, prekriveno aluminijumskom folijom. Posle oko 20 minuta, otkriti foliju, dodati pola šoljice vode i preliti ribu sokom od pečenja i peći još oko 25 minuta. Služiti direktno iz rerne sa kriškama limuna i krompir salatom.
Prijatno!