NKD: Ne samo “brže”, nego i “jače i bolje” uključiti građane u izradu niškog budžeta

0

Grad Niš pozvao je građane da šalju predloge i učestvuju u kreiranju budžeta za 2022.godinu. Nacionalna koalicija za decentralizaciju podseća da je zakonska obaveza svakog grada – organizovanje javne rasprave.

„To što je Grad Niš pozvao građane da šalju predloge za budžet je pohvalno, ali ne i dovoljno da bi budžet postao stvarno participativan. Potrebno je standardizovati ovu proceduru kako uključivanje građana ne bi zavisilo od dobre volje vlasti, uz niz važnih koraka: definisati koliko novca se “građanski” raspoređuje, formirati tim za participativni budžet, proces učiniti transparentnim i održati zakonski obaveznu javnu raspravu.

Ovogodišnji poziv Grada Niša značaj je pomak u procesu kreiranja budžeta u odnosu na prethodnu deceniju. Ipak, da bi uključivanje građana, poštovanje njihovih predloga i poštovanje pravila i zakona imalo pun kapacitet potrebno je ovaj poziv dopuniti i napraviti obavezujuću Odluku o realizaciji participativnog budžeta koja bi važila svake godine. 

Ovakva standardizacija bila bi bazirana na Zakonu o planskom sistemu Republike Srbije i “Pregledu standarda i praksi građanskog učešća u procesima donošenja odluka” Saveta Evrope čiji je član i Republika Srbija.

Tako napravljen dokument “Građanski budžet Grada Niša” bio bi dostupan svake godine u septembru, a da bi poboljšali efikasnost procesa predlažemo da bude formiran Tim za participativno budžetiranje u koji bi ušli predstavnici lokalne samouprave, organizacija civilnog društva, građana, biznis zajednice i medija.

Važan korak je da se unapred odredi koliko novca ide na participativno budžetiranje, pa da se onda prikupe predlozi, sugestije i mišljenja građana i organizacija.

Tada bi se otvorila rasprava ili o celokupnom budžetu ili samo o delu budžeta koji ide na participativno budžetiranje.

Dobre prakse u Evropi pokazuju prednosti i mane i jednog i drugog modela, ali tematsko (funkcionalno) odvajanje debate o, na primer, obrazovanju i zdravstvu omogućava dobijanje kvalitetnijih predloga od strane aktera tog sistema. Na primer, o obrazovanju bi diskutovali direktori škola, prosvetni radnici, ali i roditelji školske dece, a o zdravstvu lekari i pacijenti.

Transparentnost i poštovanje zakona jesu važni i obavezujući principi, pa u skladu s tim treba objaviti sve predloge građana i organizacija i javno obavestiti svakog građanina da li je njegov predlog odbijen, prihvaćen ili delimično prihvaćen uz obrazloženje.

Svi moramo poštovati zakone države Srbije, pa i Grad. Zato ne može da postoji “javno čitanje budžeta”, već treba organizovati javnu raspravu, što je i zakonska obaveza“ navodi u saopštenju medijima NKD.

Prethodni tekstUG „Pridruži se“ i dalje ne uspeva da dostavi pisma odbornicima SO Paraćin
Sledeći tekstU centru Jagodine pokaznom vežbom biće obeležen Dan Sektora za vanredne situacije

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime