NESREĆA I SIROMAŠTVO ZATRPANOG RUDARA

1

Da nesreća i zlo uvek idu pod ruku govori i teška situacija u kojoj se našla porodica rudara Željka Miletića, siromašnog rudara koji je već dva dana zatrpan u jami Vodna. Prvo im je u poplavama gotovo urušena kuća, a onda je Željko nestao u grotlu Vodne. Otac bdi nad rudarima koji danonoćno kopaju lopatama jer drugi način ne postoji, kako bi došli do druga

yeljkoNiko više ne veruje da je Željko živ, jer kako kažu rudari, ako ga nije u startu zemlja koja je pala, ubila, vrlo je kratko mogao da bude živ. Suprugu Veru, Sina Ljubišu (10) i ćerkicu Janu (3)  je poslednji put video 11. septembra.

,,Nadaju se da je još uvek živ, bore se da dođu do njega. Direktor mi je rekao da nema potrebe da idem ponovo u rudnik i obećao da će me obavestiti čim stignu do njega. Rekao je da će poslati auto po mene. Nisu mogli da mi kažu kada će doći do Željka. Kažu da se zemlja još uvek obrušava, kaže Vera.

Rudari kažu da je Željko bio šaljivdžija.

,,Situacija je takva da ne može ništa da se kaže. Zemlja se još uvek obrušava. Bitno je da i spasioci budu sigurni. Non-stop se radi, ljudi se smenjuju, teško je, ali se stalno radi – rekao je tehnički direktor rudnika „Resavica“ Ivan Vuković.

Povodom celog slučaja oglasio se i Sindikat Radnika Rmu Rembasje

,,Poštovani radnici JP PEU,mnogi od vas su videli ili ce videti moje izjave vezane za stanje u rudnicima. Na žalost neki delovi izjava su isečeni, te zato imam potrebu, ali i obavezu da vam kažem šta nije objavljeno. Kao prvo da je oprema koja se nalazi u pojedinim muzejima rudarstva u Evropi, bolja od od one kojom naši rudari rade na proizvodnji uglja. Pod dva, da država poslednjih 30 godina ne ulaže u modernizaciju rudnika. Pod tri, da gospoda koja sedi u klimatizovanim kancelarijama i rešavaju sudbinu rudnika i rudara, dodju u jame i upoznaju se sa težinom posla rudara. Pod četiri da plata jamskog vozača iznosi 37.000 dinara i da ako neko u ovoj državi smatra da je to dobra plata, onda sa ovom zemljom definitivno nije kako treba. I pod pet, da treba da se dogodi ovako nešto, na žalost, pa da se neko seti podzemne. Eto, ja nisam jamski radnik, možda to nekom smeta, ali se zajedno sa svojim šefom Goranom Nikolićem, a i ostalim kolegama, potrudim kada god sam u prilici beogradskim aždajama ukažem na probleme i status rudara. Možda bi neko rekao bolje od mene, možda više, ali ja sam ovo uspeo da kažem i pokušam da ukažem na probleme oko bezbednosti i nedostatke u jamama. I na kraju, juče sam zajedno sa direktorom Rembasa Markom Vukovićem i kolegom iz Sindikata nezavisnosti Mladjom Petrovićem obisao porodicu rudara Željka Miletića, koja je i u poplavama doživela katastrofu, pa žive u nehumanim uslovima, te apelujem na sve radnike JP PEU da uzmu učešće u akciji pomoći koja ce najverovatnije biti pokrenuta ovih dana, kada se o tome dogovore kolege iz drugog sindikata. Pomoć je ponudio i Goran Stevanović, administrator stranice Senjski Rudnik i ja mu se u ime rudara Rembasa i porodice zahvaljujem. S R E C N O! Nebojša Milenković

Pre nego što je otišao na posao tog dana bio je u Plažanu, dovezao drva babi. Otac mu je poreklom iz Plažana ali je kasnije prešao u Lomnicu.

,,Nek ima sad neko hrabrosti da izadje na oči ovoj jadnoj deci, da im kaže gde im je otac i gde im se dede taj crni hleb od koga su se hranili, školovali, od koga su živeli i nek izađe opet bilo ko pred te ljude, nas rudare i nek objasni zašto im se smanjuje ono malo zarade koje zarade pošteno, krvavim radom noseći uvek, ali uvek glavu u torbi. Moje srce i srce svih rudara, moje smene je uz Miletiće..skupilo se – napisao je rudar Bojan Beočanin na svom profilu.

Potraga za nesrećnim rudarom još traje. Njegova porodica, supruga i troje dece ostali su, najverovatnije bez glave porodice i kuće koja je stradla u poplavama. Očekuje se pomoć države.

(foto Kurir)

Prethodni tekstURNEBESNI HOT DOG
Sledeći tekstTABLOIDNA SRBIJA: PARADA PONOSA ili na srpskom – PRAJD

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime