NEMCI ULAŽU MILION EVRA U JAGODINSKU VODU, U TOKU POSTAVLJANJE NOVE OPREME

0

Izvorište Ribare, glavno izvorište vodosnabdevanja, dobilo je kompletno novu opremu. U toku su radovi na postavljanju pumpi, aparata, kompjuterske kontrole, trafo stanice. Vrednost radova koji se sprovode zahvaljući donaciji Vlade Nemačke je milion evra.

Radove će izvoditi „Jedinstvo“ iz Sevojna, koje je ovaj posao dobilo na tendru, a odabrala ga je KFW banka.

Potpisivanju ugovora prisustovali su predsednik Skupštine grada Dragan Marković – Palma, predstavnik KFW banke Mihael Majer, direktor JP „Standard“ Jagodina u čijem je sastavu Vodovod Dragan Lukić, glavni inženjer SETEK Vladimir Jovičić i direktor „Jedinstva“ Siniša Zorić.

Ovim projektom je planirana kompletna zamena agregata glavne crpno – potisne stanice, ugradnja frekventnih regulatora, čime se štedi 25 do 30 odsto električne energije, kompletna automatizacija i daljinsko upravljanje vodovodnim sistemom, izgradnjom SCAD sistema, objasnio je direktor JP „Standard“ Dragan Lukić.

Biće urađena kompletna zamena postrojanje za regeneraciju vode, kompletno opremanje i puštanje u rad dva nova bunara, čime grad dobija novih 50 litara vode u sekundi, opremanje postojećih bunara dodatnom opremom za povezivanje u sistem daljinskog upravljanja, izgradnja nove trafostanice na lokaciji izvorišta i povezivanje u rad novih bunara, istakao je Lukić.

Marković se zahvalio Vladi Nemačke na donaciji i napomenuo da Jagodina, iako je u poslednjih 10 godina izgrađeno više od 10.000 stanova, Akva park, ZOO vrt… nikada nije imala problema sa snbadevanjem pitkom vodom.

On je istakao da je odlučeno da domaćinsta sela u okolini grada, koja nisu priključena na vodovod, a za to imaju uslova, mogu platiti priključaka u 36 rata.

Takvih je osam sela, dodao je Marković i podsetio da će ove godine početi i rekonstrukcija sistema za pročišćavnaje otpadnih voda, u koju će biti uloženo 6,5 miliona evra, od kojih je šest miliona donacija Vlade Nemačke.

„Jagodina ima Sistem za pročišćavanje otpadnih voda, a nema ga Beograd“, pohvalio se Marković.

Prošle godine, u okviru rekonstrukcije vodovoda, izmenjeno je 20 kilomatra vodovodne i osam kilomatra glavne vodovodne mreže.

Azbestne cevi su zamenjene novim „eko“ cevima, a radovi su, takođe, finansirani kreditom KFW banke i donacijom Vlade Nemačke.

Ugovor o korišćenju sredstava KFW zaključen je u junu 2013.godine. Sredstva kretita KFW banke su na 14 godina, uz minimalnu kamatu i sa „grejs“ periodom od tri godine. Jagodina godišnje proizvede 7.400.000 litara vode.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime