Neko brine za Levač: Stanovnici nisu obavešteni o Projektu Rekovac, tražimo odgovore

3

Australijska kompanija „Jadar Resources“ u dva istraživanja, duga skoro 1.240 metara, na području opštine Rekovac, otkrila je sastav litijuma i bora koji, po svom sastavu, veoma podsećaju na nalazišta ovih elemenata koje je rudarski kognlomerat „Rio Tinto“ pronašao nedaleko kod Loznice, preneli su mediji. Neformalna grupa građana „Neko brine za Levač“ pokušala je da sazna kakve su namere kompanija koje su vršile istraživanja u Rekovcu i dobije informacije o daljim koracima, ali u tome još uvek nije uspela.

„Poslali smo dopis opštini, medjutim na to nam niko do sada nije odgovorio. Organizovali smo se i planiramo da sutra posetimo Požegu gde je najavljeno probno istraživanje. Cilj je da vidimo o čemu se tu radi i šta je Projekat Rekovac. Uputićemo zahtev resornom ministarstvu jer ne želimo da budemo dovedeni pred svršen čin kao što je slučaj u Loznici. Pitomina Levča ne sme da bude uništena, ne sme doći do zagadjenosti vode, posebno površinskih voda, arteških bunara. Levač je kraj Srbije čija prednost jeste u nezagadjenoj prirodi, vinogradarstvu, voćarstvu. Stanovnici Rekovca nisu obavešteni, ovakve informacije primaju oprezno jer većina ljudi ovde gleda RTS i slične programe gde ne može da se vidi i čuje sve ovo što nas brine“ kaže Marica Živanović Poljo ispred inicijative „Neko brine za Levač“.

Predsednik Opštine Rekovac dr Aleksandar Đorđević rekao je za Infocentralu da opština nije dobila nikakav dopis o namerama bio koje firme koja bi se bavila iskopavanjima.

Udruženje građana Inicijativa za Požegu saopštilo je da su u sredu uveče u selima Papratište i Mušići nadomak Požege održani skupovi meštana sela na čijoj teritoriji je planiran početak geoloških istraživanja i izgradnja rudarskih postrojenja za iskopavanje litijuma, bora i prateće asocijacije elemenata.

Oni su u saopštenju naveli da su se građani okupili povodom obaveštenja koje je kompanija „Jadar Litium“ d.o.o. 5. aprila ove godine dostavila Opštini Požega o otpočinjanju geoloških istraživanja od 17. aprila ove godine.

„Lokalno stanovništvo počelo je da se samoorganizuje u cilju odbrane vekovnih ognjišta i zdrave životne sredine. Informisani i upućeni u postupak izvlačenja litijuma uz korišćenje toksičnih jedinjenja, narušavanje vodotokova i zagadjenje tla, spremni su da brane svoje svim raspoloživim sredstvima“, piše u saopštenju.

Prethodni tekstZbog niskih temperatura, grejanje do 3.maja
Sledeći tekstTiodorović: Očekujem da će do kraja godine i deca moći da se vakcinišu

3 KOMENTARA

  1. Vrlo je bitno šta narod misli. Ako se ide po sistemu mi ne možemo ništa, od prelepig Levča osta pustinja. Ovi koji su dali saglasnost na istraživanje i eksploataciju su sebi odavno spremili odstupnicu i nije ih briga za Levač. Ako mi čije porodice žive ovde ovo ne sprečimo, niko drugi neće.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime