Kako da podignete sigurnost vašeg doma na maksimum?

0

Jedna od najbitnijih odlika koju bismo svi želeli da naši domovi poseduju jeste sigurnost. Bez obzira na to da li živite sami, sa partnerom ili u porodičnoj zajednici, bezbednost je uvek prioritet.

U nastavku ovog teksta pozabavićemo se temom sigurnosti doma i istražićemo načine na koje je možete značajno unaprediti.

Osigurajte ulazna vrata

Iako vam ovaj korak sigurno zvuči krajnje banalno, trebalo bi da znate da po statističkim podacima najveći broj provalnika upravo na ulazna vrata provaljuje u dom. Njihovim dodatnim ojačavanjem i postavljanjem određenih mera predostrožnosti na ulaz kuće, značajno smanjujete šanse za rizik od provale.

  • Jednostavno zaključavajte vrata – iznenadili biste se kada biste znali koliko ljudi ne praktikuje ovu jednostavnu radnju.
  • Nadogradite svoje brave, posebno instaliranjem reze – reze su posebno sigurne jer imaju jedinstveni uređaj za zaključavanje ugrađen u njih, koji se ne može gurnuti nazad u vrata, čime se sprečava neželjeni ulazak.Takođe osigurava da ako probiju kroz prozor, ne mogu tako lako izaći na glavna vrata sa vašim stvarima ili koristiti ova vrata kao put za bekstvo.
  • Ako se useljavate u novi dom – promenite brave. Nikad ne znate koliko kompleta ključeva vašeg novog doma postoji. U tom slučaju vodite se onom starom dobrom “bolje sprečiti nego lečiti” kako kansije ne biste zažalili.
  • Interfon sa kamerom – bez obzira na to da li živite u stanu ili kući, video interfon na ulaznim vratima je jedna od primarnih stvari o kojima treba da razmišljate kada je u pitanju bezbednost vašeg doma.

Sigurnosne kamere

Sigurnosne kamere su jedan od najefikasnijih načina da zaštitite svoj dom. U slučaju provale, snimak koji su snimile vaše sigurnosne kamere daje vam veće šanse da identifikujete provalnika i vratite svoje stvari. Praćenje vremena na licu mesta i toga u kom pravcu su otišli nakon provale, može pomoći u istrazi. 

Uz ogromnu ponudu sigurnosnih sistema u kućama i preduzećima koja je danas prisutna, možete pratiti kretanje uljeza pre i posle događaja. Najbolje od svega, kamere vam omogućavaju da držite na oku svoju imovinu i svoju porodicu u realnom vremenu, što je posebno umirujuće. Gde god da ste u svetu i možete gledati aktivnosti vaše dece, partnera ili ljubimaca uživo sa svog pametnog telefona, laptopa, tableta ili računara.

Ograde i osvetljenost dvorišta

Ukoliko živite u kući, najbolji način da smanjite šanse da uljez uopste dospe do vašeg doma jeste postavljanje neke vrste ograde. Podizanje ograde ili zida oko vašeg doma jasno razgraničava vašu imovinu i čini očiglednijim kada je neko u nju ušao.

Za dodatnu sigurnost, na ogradu možete postaviti reflektore sa senzorima pokreta, sigurnosne kamere ili sigurnosne alarme koji mogu upozoriti vas i vaše susede u situaciji gde se dogodila provala.

Još jedna varijanta jeste živa ograda, idealno što grublja i trnovitija. Pored toga što fizički sprečava provalnika da uđe na vaš posed, ona je i estetski privlačnija opcija od klasičnih ograda i kapija.

Ukoliko provalnik ipak uspe da upadne u vaše dvorište, osigurajte to da bude uhvaćen. Maksimalno osvetlite dvorište i postavite reflektore koji se pale na senzor na strateški osmišljenim mestima kao što je put koji vodi do vrata ili garaže.

Učinite da vaš dom uvek izgleda kao da ste tu

Veća je verovatnoća da će prazne kuće biti na meti lopova, pa je dobra ideja da vaš dom izgleda kao da je neko tu dok ste napolju.

Prevarite naivne provalnike tako što ćete paliti i gasiti svetla ili uključiti radio da biste im dali utisak da ste kod kuće dok ste odsutni. Pametni utikači i pametna svetla vam omogućavaju da upravljate svojim domom pomoću pametnog telefona kada ste odsutni. 

Možete koristiti i programirane tajmere za kontrolu uređaja tako da se automatski uključuju i isključuju. 

Pas čuvar

Ovaj predlog vam se možda čini trivijalnim, ali ne kaže se bez razloga da je pas čovekov najbolji prijatelj. Evo nekoliko rasa pasa koji su odlični čuvari, a istovremeno i savršeni za porodice:

  • Akita – akite imaju veliku građu što ih čini moćnim čuvarom. Ako ih dobro socijalizujete sa porodicom i prijateljima u ranom životu, znaće ko je drug za igru, a ko uljez.
  • Kangal – kangal je robustan, impozantan čuvar. Zaštitni i teritorijalni, ali i inteligentni, strpljivi i duboko odani, ovi mišićavi osvetnici su cenjeni kao psi čuvari bez premca. Izrazito mišićavi, ali okretni u hodu, kangali su savršen izbor za porodice sa decom koje žele da poboljšaju bezbednost svog doma.
  • Kavkaski ovčar – ovi masivni psi tačno znaju kako da reaguju ako osete pretnju vašoj kući ili članovima porodice, tako da ne potcenjujte njihov razoružavajući izgled. Kavkaski ovčari su odlična opcija ako imate decu i druge životinje, jer su ljubazni i pažljivi sa ljudima koje poznaju i kojima veruju.
  • Nemački ovčar – nemački ovčar je intenzivna, aktivna rasa koja se takođe favorizuje kao policijski ili vojni pas. Ova rasa pokazuje dubok osećaj lojalnosti prema članovima svoje porodice. Baš kao i kod drugih pasa, obuka je ključna da bi se ovi psi fokusirali na to da budu psi čuvari. Moraćete da socijalizujete svog nemačkog ovčara da biste izbegli strah i nervozu. 
  • Doberman – istorijski gledano, dobermani su imali lošu reputaciju kao agresivna rasa pasa. Ipak, nema boljeg psa za porodicu. Većina je mazna čak i sa strancima osim ako ne oseti opasnost. Dobermani često mogu da obave odličan posao zaštite sa malo ili bez formalne obuke. 

Nadamo se da su vam ove sugestije pomogle u nameri da dodatno poboljšate bezbednost svog doma. Svako ima pravo da se u svojoj kući oseća sigurno i opušteno, i mada smo svi svesni da je to nemoguće garantovati, možemo se barem potruditi da rizik dovedemo do minimuma. Za još korisnih tekstova, pratite naš sajt

 

Prethodni tekstKoje evropske gradove možete posetiti na kraćem putovanju?
Sledeći tekstKako odlučiti da li je bolja opcija prodati automobil kao polovno vozilo ili na kilo?

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime