NAKURNJACI, PREDPIČNJACI I NAGUZNJACI

2

Nakurnjak, koji se u žižu javnosti vratio posle emisije ,,Sasvim prirodno“u kojoj je voditelj Jovan Memedović čak pred kamerama isprobao ovaj ,,odevni intimni predmet“ ima svoju istoriju u svim zemljama Balkana. I sada, u 21. veku možete kupitii Nakurnjak ONLINE np na Kupindu

nakurnjak maskirni

Na Kupindu ima nekoliko Nakurnjaka na prodaju po ceni od 550 do 660 dinara. Uz oglas ide i slogan ,,Čizma glavu čuva, al` nakurnjak celu familiju“. ( http://www.kupindo.com/Gace/22548351_Nakurnjak-Uspomena-iz-JNA)
Nakurnjaci su deo odeće muškaraca, i to prvenstveno onih iz bosanskih planina, a više ili manje su poznati na celom dinaridskom prostoru.

Ne zna se točno kad su „došli u modu“, ali u Bosni kažu da su stariji nego stećci. Ovaj komad odeće se nosio kako sasvim običan i normalan odjevni predmet, a imao je samo jedan zadatak zaštititi `muškost` od zime.

nakurnjak 3

Postupak uzimanja mere za nakurnjak se zvao DIRLIKANJE.

Nekada su ga devojke vredno plele, po jedan, obvezno od čiste runske vune i nosile u miraz sa ostalom opremom, toga će se sigurno sećati nečije bake ili prabake. Neke su plele uzduž, neke poprijeko, plele a nisu znale koliki treba, šare su izvodile kao ćilim vijugama od raznobojnog vunenog pletiva na pet igala, što nije nimalo jednostavan posao.

nakurnjak 2

U knjizi Dajane Kostić istraživača resavskih običaja, igre i pesme piše da su mlade devojke pred udaju plele „nakurnjake“ i tako nagoveštavale majci da žele da se udaju. Majka bi odmah razgovarala sa ocem da se pronađe mladoženja. Ovu priču potvrđuju i potomci starih čobana iz resavskog kraja, tvrdeći da je priča istinita.

Iako je to danas za mlade tabu tema, za stare čobane bio je spas od hladnog vetra koji je šibao planinom, kao i za mlade devojke koje su tako mogle da saopšte da žele da se udaju.

Ali nije samo na nakurnjak zanimljiv za podsećanje.

PREDPIČNJAK , ipak nema slojevitu istoriju kao nakurnjak, ali, evo, zgodno se zove. Radi se samo o naziv za kecelju glavne kuvarice u svatovima.

NAGUZNJACI ili GUZALA   su dva jastučića napravljena od platna u koja bi se ubacivale stare krpe. Naguznjake su po golom tijelu opasavale sebi djevojke, najčešće u Slavoniji, ali u Konjskom kod Klisa, kako bi bile zamamnije, povećale bokove i pokazale da su spremne za rađanje.

foto Kupindo

tekst M.M.

Prethodni tekstU ĆUPRIJI OTVORENA PETA GODIŠNJA KOLEKTIVNA IZLOŽBA
Sledeći tekstU JAGODINI ĆE BITI OBNOVLJENE 33 KUĆE

2 KOMENTARA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime