NAJUSPEŠNIJA GODINA U ISTORIJI SVILAJNAČKE PRIVREDE

1

Danas je italijanski Ariston svečano otvorio fabriku u industrijskoj zoni “Veliko polje” i zaposliće oko 100 radnika, a proizvodiće grejače za najveće svetske proizvođače bele tehnike. Ova firma je proširila svoj prvobitni plan i sada ima proizvodnu halu od preko 4000 metara kvadratnih. Ovo je investicija vredna preko 3 miliona.

„Radili smo preko dve godine na ovom projektu.Ariston je značajna firma za Srbiju, a i za Svilajnac je posebno bitan. Opština Svilajnac je još jednom dokazala da može da bude partner i velikim kompanijama kao što je Ariston ,“izjavio je na otvaranju predsednik opštine Svilajnac, Predag Milanović.

Na svečanom otvaranju prisutnima se obratio i predsednk Thermowatt kompanije, Karlo Germano Ravina: ”Jako sam srećan što nam se pružila prilika da otvorimo fabriku ovde. Imamo velika očekivanja kada se radi o jedno ovako velikoj fabrici i ovako značajnom početku. Izabrali smo Svilajnac posle mnogo razmišljanja jer naša strategija podrazumeva ostvarivanje dobrog partnerstva a ovde smo jako dobro primljeni.”  

Otvaranju je prisustvovao i ambassador Italije u Srbiji Karlo Lo Kaša koji je ovom prilikom istakao značaj saradnje Italije i Srbije.

U opštini Svilajnac 2019. godina ostaće upamćena kao najuspešnija godina po broju realizovanih i ugovorenih  stranih investicija. Ovo je rezultat toga što je Opština Svilajnac u poslednjih 11 godina vredno i u kontinuitetu radila na podizanju privrede, dovođenju stranih investicija i stvaranju povoljne investicione klime za domaće i strane ulagače. Izgradila je dve industrijske zone koje su potpuno funkcionalne, infrastrukturno i komunalno opremljene i imaju izuzetan geografsko-saobraćajni položaj. Opština Svilajnac, jedina je u Pomoravskom okrugu osnovala i Slobodnu zonu Svilajnac, koja investitorima nudi brojne fiskalne, finansijske i carinske olakšice i stimulacije u poslovanju.

“Pored Aristona, potpisali smo ugovor i sa nemačkom kompanijom ”HDT” i to je četvrti investitor u periodu od jedne godine. Ova kompanija se bavi elektronikom, deo je “Beha Group” i kupila je zemljište površine jednog hektara u Slobodnoj zoni i planira izgradnju fabrike za proizvodnju elektronskih mernih instrumenata, površine preko 2000m2. Ova izvozno orijentisana kompanija će zapošljavati preko 100 radnika.  Njihovi klijenti su poznate kompanije iz Zapadne Evrope, SAD i Japana,” rekao je Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac.

Početak izgradnje fabrike planiran je za prvi novembar dok će fabrika sa radom početi već prvog aprila.

Još jedan u nizu stranih investitora je slovenačka kompanija Hočevar, iz oblasti prehrambene industrije koja ima značajno učešće na tržištima širom Evropske unije, Rusije, Južne Amerike, Azije. Hočevar je ove godine postao vlasnik 6 hektara zemljišta u “Novoj zoni privređivanja” u Svilajncu. Vrednost investicije, koja će se odvijati u dve faze, je do 10 miliona evra i u prvoj fazi zaposliće oko 50 radnika, dok će u drugoj fazi biti zaposleno do 100.

Početkom godine sa radom je počela firma “Alfa Technics” koja je ovom investicijom postala vlasnik kompleksa od oko 4,5 hektara sa sopstvenom železničkom prugom i preko 8.000 kvadratnih metara u objektima. Ova firma trenutno zapošljava 250 radnika, a njihova proizvodnja na godišnjem nivou iznosi 10 miliona evra, od čega je 80% proizvodnje namenjeno izvozu. Proizvodi se plasiraju u preko 40 zemalja širom sveta.

Veliki broj inostranih kompanija razlog su što Opština Svilajnac konstantno beleži suficit u spoljno-trgovinskoj razmeni, pa je to slučaj i u prvoj polovini ove godine. U 2018. godini ukupan obim spoljno-trgovinske razmene iznosi 95,8 miliona evra, od čega je izvoz veći za skoro 7% u odnosu na prethodnu godinu, a uvoz manji za više od 8%. Ukupan ostvareni suficit iznosi 11,4 miliona evra, što opštinu Svilajnac takođe svrstava u vodeće privrede regiona.

Privreda Svilajnca je stabilna i zahvaljući kompanijama koje već godinama posluju u Svilajncu: Panasonic, koji je sa više od 500 radnika privredni gigant opštine Svilajnac, Union drvo, Eurometal, Koeleman foods, “AD Voćar”, “A&D Wood”, Serbial i mnogi drugi.

 

 

„SVILAJNAC NA DLANU“

Projekat se sufinansira sredstvima Opštine Svilajnac. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove organa koji je dodelio sredstva.

Prethodni tekstPreminuo legendarni muzičar Ivica Maksimović
Sledeći tekstDanas sahrana Ivice Maksimovića

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime