NAJBOLJI RECEPT ZA AJVAR IKADA: SLIKA PO SLIKA!

0

Osnovni recept je  15 kg rukom biranih paprika, oko 20 ljutih, onih kafanskih malo većih, 1 l zejtina, soli koliko ko voli. Postoje i vrijacije koje sam pravila npr. 12 kg paprika i 3 kg plavog patlidžana, zatim 12 kg paprika, 3 kg patlidžana i 1 kg kuvane šargarepe i svi su bili apsolutno isti. Taj sa šargarepom sam pravila dok su deca bila manja, ali bukvalno nema nikakve razlike između ova tri ajvara. Ukus je potpuno isti.

Procedura je sledeća:

1Ispečem paprike i papričice, ubacim u najlon džak i prekrijem ga nečim da drži toplo. Posle jedno 3 do 4 sata dođu patuljci iz šume (tj moje ćerke koje sve to oljušte)  i dok se ja odmaram posao je gotov. Oljuštene paprike stavim u gazu (kupim u apoteci pakovanje metar x metar) i zavežem u bošču i okačim iznad sudopere da se cedi preko noći (pretpostavljam da svi imaju iznad sudopere viseće elemente što će im dosta olakšati stvar).2

Sledećeg dana sameljem paprike a posebno sameljem ljute. U veliku šerpu sipam 1 l ulja ( može i 7,5 dl, probala sam i to i ništa ni njemu ne fali). Stavim na vatru i kad je ulje vrelo sipam mlevene paprike i mešam dok ne poludim  tj oko  sat vremena, možda malo duže a zatim dodam so i one mlevene ljute papričice i doziram. Ja stavljam prvo pola te količine da mi se ne desi da sam natrapala na neke ljute k’o otrov i onda dodajem dok mi ne bude onako osrednje ljuto, obično je to ta doza od 20 papričica. Posle mešam još oko desetak minuta i ajvar je gotov kad povučem varjačom po dnu šerpe i dno šerpe ostane 8čisto, mislim, ne vrati se ajvar da ponovo prekrije dno.

Tegle poređam u mašinu i natempiram tako da mašina završi kad je ajvar gotov i onda punim vruće tegle vrućim ajvarom, sve tegle poređam u okrugli pleh i stavim u rernu na 150° i posle jedno 2 sata ajvar ponovo počne da krčka i uhvati se pokorica na površini tamnije boje. Tegle ne treba napuniti do vrha da ne bi iscureo (to mi se redovno dešava). Tada izvadim tegle iz rerne i poklopim onim poklopčićima i on može da stoji tako do 7sledeće godine, nikad se ne pokvari. Naravno ne stavljam ni konzervans ni vinobran.

 

 

Ajvar pravila i recept poslala Jasna Hadži Nikolić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime