NAGRADA „ŽIVOJIN PAVLOVIĆ“ KNJIŽEVNIKU RADOMIRU SMILJANIĆU

0

U Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini, sutra će srpskom književniku, publicisti i prevodiocu Radomiru Smiljaniću, biti uručena književna nagrada „Živojin Pavlović“, za 2016.godinu.

Nagrada je ustanovljena 2002.godine u znak sećanja na jednog od najistaknutijih srpskih romanisijera, pripovedača, esejiste i filmskog reditelja Živojina Pavlovića, a dodeljuje se za najbolju knjigu proze piscu iz Jagodine i Pomoravlja.

Smiljanić je rodjen 1934. godine u Jagodini, spada medju najprevodjenije srpske pisce i svrstava se medju 20 najznačajnijih srpskih pisaca 20. veka, koji se ogledao u svim žanrovima književnosti, od pripovetke, satire do romana i od dramskih dela i pisanja scenarija za televiziju, film do poezije za decu i odrasle i satiričnih aforizama.

Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek za nemački jezik i književnost.

Žiri za dodelu nagrade u sastavu prof. Snežana Bihler, istoričar mr. Dejan Tanić i hroničar stare Jagodine Ninoslav Stanojlović, bio je jednoglasan.

Nagrada, koja se sastoji od unikatne povelje i novčanog iznosa dar Skupštine grada, Smiljaniću će biti uručena svečano u 18 sati u Književnom klubu „Đura Jakšić“ u Jagodini.

Tanjug

FOTO Media centar

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime