SVILAJNAC GRABI PUTEM RAZVIJENE SLOVENIJE – POČINJE IZGRADNJA NAJVEĆEG PČELARSKOG CENTRA NA BALKANU

0

Čelnici opštine Svilajnac sa pedeset pčelara iz ovog grada, boravili su prošlog vikenda u Sloveniji, u pobratimskoj Radovljici neposredno pored turističkog centra Bleda. Predsednik opštine Svilajnac, Predrag Milanović potpisao je protokol o saradnji i izgradnji prvog Pčelarskog centra u Srbiji u vrednosti od milion evra. Pčelari sigurno da znanja iz Slovenije mogu odmah da primene

„Posle izgradnje Prirodnjačkog centra, Svilajnac sigurnomože biti i pčelarski centar. Mi imamo vredne pčelare, a posle izgradnje jednog ovakvog obrazovno-edukativno-reklamnog objekta, mi smo se odredili da budemo nosioci znanja, struke i standardizacije u ovom poslu. Ideja je da se naši pčelari upoznaju sa evropskim standardima pčelarske proizvodnje, tržištem i da se stečena znanja i iskustva primene kod nas u praksi. Nosioc projekta izgradnje Pčelarskog centra u Svilajncu biće Poljoprivredno-vetrinarska škola sa Domom učenika, a u pripremu terena, dokumentacije, projekta kreće se ovih dana. Cilj svega ovoga je da se poveća proizvodnja meda i da naši pčelari mogu svoj proizvod da plasiraju na tržište Evropske Unije“, izjavio je predsednik opštine Svilajnac Predrag Milanović i dodao da očekuje da u naredne dve godine ovaj projekat bude završen.

4Milanović očekuje otvaranje Pčelarskog centra za dve godine. Posao opštine nije da radi umesto pčelara već da stvori uslove kako bi pčelari radili dobro. Svilajnac je opredelio dodatna sredstva koji će pomoći da se poveća količina meda koja se proizvodi na terutoriji opštine Svilajnac. Pčelari se nadaju da njihov med može biti izvezen u Sloveniju. Evo i cena meda u ovoj uređenoj, razvijenoj evropskoj državi:

11 12Prema rečima župana Radovljice Ciril Globočnik projekat izgradnje Pčelarskog centra u Svilajncu, sigurno će uspeti.

2„Saradnja dve opštine intenzivna je već pet godina. Realizovali smo projekat unapređenja opštinske uprave, sada radimo na Pčelarskom centru u Svilajncu. Stvar je u podizanju kvaliteta meda, jer sa ovog podneblja dolazi najbolji med u Evropi. Srbija i Slovenija su prijateljske države i primer saradnje naše dve opštine govori o tome. Bratimljenjem naših opština uspostavljene su snažne partnerske veze putem raznih aktivnosti – kulturni programi i manifestacije, obrazovanje, sport, humanitarna pomoć, ekonomska razmena i projekti, turizam, podizanje kapaciteta opštinske uprave i organizacije, čime je stvorena saradnja bazirana na obostranom poverenju koja je prerasla u iskreno prijateljstvo Opštine Svilajnac i Opštine Radovljica i njihovih žitelja. Mi smo danas prijatelji i saradnici“ rekao je župan.

Pčelari su imali priliku da obiđu prelepu Radovljicu i Bled. Upoznati su se i sa time da je za svaki posao, kao i za pčelarenje i prodaju proizvoda, nephodan marketing i reklama. Pčelarski centar u Sloveniji ima ne samo prodajne prostore, proizvodne i sve vezano za pčelarstvo, već i salon za masažu sa medom. Srbiji je potrebna sertifikacija i standardizacija meda kako bi se izvozio u EU. Objekat će biti smešten na imanju Poljoprivredne škole koja je sigurno najbolja u Srbiji.

3 6Radovljica je poznata po prirodnim lepota i hrani. Njihova županijska vlast koja je inače, sastavljena od ljudi van političkih stranaka, kao svoj makretinški biser ističe hranu kroz projekat „Okusi Radol’ce“. Direktorka Turističke organizacije Radovljice, Nataša Mikelj.

„U Radovljici snažno radimo na promociji turizma, čak 95 odsto naših turista dolazi iz Norveške, zatim iz Nemačke, Austrije, Italije. Imamo sve više gostiju iz Srbije i očekujemo da taj broj raste. Sve naše manifestacije bazirane su na našoj tradiciji. Najveća od njih je Festival čokolade u aprilu mesecu. To je velika manifestacija koja traje tri dana. Takođe, imamo festival keramike u maju i festival stare muzike. To su nae glavne priredbe. Držimo do tradicije i negujemo je. Godišnje imamo preko 140.000 noćenja i 56.000 gostiju“ kaže Nataša Mikelj.

1
Nataša Mikelj

Osim Gorenjke koja je vodeća industrija u proizvodnji čokolade, u Sloveniji rade i manje. Festival čokolade služi da privuče turiste i degustatore. Tako se na festivalu mogu probati pivo od čokolade, pršuta od čokolade, praline i svake godine sve više novina. Turistička sezona počinje u maju. Radovljica ima turistički autobus koji vozi iz turističkih centara do malih sela. Obilasci grada i biciklistički obilasci su besplatni.

„U jesen imamo „Okuse Radovljice“, projekat koji obuhvata 11 restorana iz naše regije koji za jednu cenu 15 evra nude tradicionalnu hranu na moderan način. Restorani nisu konkurenti, oni se međusobno pomažu i to je jedinstveni projekat. Radi se o projektu Turističke zajednice Radovljice i ne može svako da bude deo tog projekta. Mora da postoji kvalitet, to je uslov. Nudimo i sadržaje zimskog turizma, nedaleko od nas je Kranjska gora na 40 km, Krvavec i Vogel Bohin, dakle tri skijališta su oko nas. Kada ste u Radovljici jedan dan možete biti u sauni, jedan dan na skijalištu, kod nas je zimovanje fantastično“ dodala je Mikelj.

8Pčelari su imali vremena i da obiđu prelepo Bledsko jezero i ručaju na aerodromu Lesce odakle polaze panoramski letovi za ovaj svetski turistički centar.

Svilajnac je ovom posetom poslao jasne signale državi ali i evropskom okruženju da ozbiljno razmišlja i ulaže u ono što su prioriteti ovog grada. Zajedno sa Poljoprivrednom školom, Pčelarski centar obrazovaće najbolje poljorpivrednike i pčelare na Balkanu, s obzirom da na Balkanu ne postoji još jedna ovakva ustanova.

Anita Đukić

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime