NA SAJMU U PARAĆINU – JAGODINCI UVEK ZNAČAJNI IZLAGAČI OD PRVOG SAJMA DO DANAS

0

Prvi privredni sajam u Paraćinu, pod nazivom Sajam male privrede Pomoravlja, održan je od 3. do 6. decembra 1997. godine, na inicijativu i u organizaciji tek formiranog Udruženja preduzetnika-samostalnih privrednika. Proizašao je iz želje da se nastavi tradicija okupljanja zanatlija duga 155 godina. Naime, još 1842. u gradu na Crnici osnovan je prvi esnaf.

img_9473

Udruženje preduzetnika je osnovano krajem septembra  iste godine i predstavljalo je asocijaciju privrednika “organizovanih sa ciljem da zajednički unapređuju poslovanje, poboljšavaju uslove rada, zalažu se za smanjenje poreza i za jačanje privrede opštine Paraćin”. Prvi predsednik Upravnog odbora bio je Dragan Petrović, tada član Republičke i Regionalne privredne komore, dok je dr Radojica Mančić bio predsednik Skupštine udruženja. U startu, udruženje je okupilo 300 članova, a koliko je bilo aktivno vidi se po tome što su već u decembru, samo dva meseca kasnije, organizovali sajam male privrede.

img_9501

– Prvi put u našem gradu na jednom mestu mogla je da se vidi raznovrsna paleta zanatskih proizvoda, počev od četki, preko tepiha, aluminijumske stolarije, ultrazvučnih mašina, cevi za podno grejanje, kovane metalne galanterije… Učestvovalo je 40 izlagača iz Paračina i okoline i jedan iz Rumunije, pisala je tada “Hronika Paraćina”.

img_9484

Na kraju su podeljene nagrade i priznanja. Pobednički pehar prve sajamske manifestacije pripao je firmi “Granit” iz Paraćina za osvojenu tehnologiju u građevinarstvu. Među nagrađenima su bili još i “Probekom” za kvalitet suhomesnatih proizvoda i “Frigo Jagodina” za najbolji dizajn. Najlepši štand imao je “Pam” iz Jagodine, a najbolji proizvod “Maget” iz Bele Palanke. “Jufungi” je imao najbolji proizvod zdrave hrane, dok je “NID” dobio priznanje za najbolji proizvod iz oblasti elektronike, a izlagač iz Rumunije za oblast autoelektrike.

img_9407

Od te daleke 1997. godine  tradicija traje, a privredni sajam održava kontinuitet. Manifestacija je izostala 2014. iz razumljivog razloga: otklanjane su dramatične posledice majske poplave. Dve godine kasnije sajam je u organizaciji dobio izuzetno pojačanje – Turističku organizaciju opštine Paraćin.

 

 

“SAMOSTALNI PRIVREDNIK”

Već drugi Sajam privrede Pomoravlja (1998.) održan je u mesecu u kom se i danas organizuje – u oktobru.

Tada je svetlo dana ugledao i prvi broj sajamskih novina pod nazivom “Samostalni privrednik”. Izmenjenog naziva, sajamski “Bilten” još uvek je neizbežni pratilac svih privrednih sajmova.

Prethodni tekstSVEUKUPNI POBEDNIK 20. MEDJUNARODNOG SAJMA PRIVREDE U PARAĆINU – AUTO KUĆA „TASIĆ“
Sledeći tekstPROTIV SUDIJE OBRADOVIĆA OPTUŽNI PREDLOG ZBOG SPORNOG PENALA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime