„MREŠĆENJE ŠARANA“ U ATELJU 212

0

MREŠĆENJE ŠARANA, Aleksandra Popovića u režiji Milana Neškovića, premijerno će biti izveden 17. maja 2016. godine na sceni „Mira Trailović“.

MRESCENJE SARANA“Mrešćenje šarana” je komad o prelomnim istorijskim trenucima, političkim previranjima i velikim društvenim promenama koje se paralelno događaju u jednoj kući, unutar mešovite porodice malih građana i seljaka, koji se, međusobno, bore za vlast i prevlast. Komično i apsurdno je koliko u toj borbi provejavaju i duševnost i ranjivost i smešna ljudska moralna posrnuća.

Kao i sam pisac, i ova predstava pokušava da mane svog naroda, one najgore osobine na neki način objasni i da, objašnjavajući, traži neki bolji put. “Mrešćenje šarana” se događa u turbulentnim vremenima i represivnom sistemu koji bude zver u ljudima. Čovek ima svoje animalno biće i ne treba se mnogo igrati sa njim. Ko pusti zver iz čoveka, taj je veliki zločinac. Ne bi nas mnogo trebalo izazivati da počnemo da jedemo rukom, da otimamo, da udaramo – da dignemo ruke od salvete, od tanjira, od kašike. Ne treba ruže gajiti u podrumu i zalivati ih vrućom vodom da bismo videli koliko su one otporne. Zna se šta s ružama treba raditi. Hoće vrlo brzo ruža da podivlja. Hoće čovek da podivlja.

U predstavi igraju: Svetozar Cvetković, Hristina Popović, Nenad Jezdić, Viktor Savić, Nemanja Oliverić, Dubravka Mijatović, Ivan Jevtović i Dragana Đukić. Dramaturg predstave je Jelena Mijović, autorka scenografije je Vesna Popović, kostime je osmislila Marina Medenica, a kompozitor je Vladimir Pejković. Aleksandar Popović ponovo će se igrati na sceni Ateljea 212, na kojoj je pre 52 godine, 30. decembra 1964, izvođеnjem farse “Ljubinko i Desanka” u režiji Radeta Markovića, započeo svoj pozorišni rad i život kao jedan od najoriginalnijih i najsmelijih autora srpske dramske književnosti i najveći modernista i revolucionar srpske posleratne drame.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime