MITA ARSIĆ: ISKRENO SE ZAHVALJUJEM PALMI

1
 
Deo opozicije u Jagodini iz GG „Nećemo da ćutimo“ (jedan odbornik) danas je pohvalila odluku da parovi koji se bore sa sterilitetom i koji su u procesu vantelesne oplodnje dobiju jednokratnu pomoć od 100 000.
 
„Dragan Marković Palma ne samo da je podržao moj predlog nego je predložio mnogo više novca nego što sam ja predložio. Za mene je ovo poseban dan jer danas predstavljam svoj predlog, koji se tiče procesa VTO. Svaki 6. par u Srbiji se bori za potomstvo, zvanično 400.000 parova bije najvažniju bitku za roditeljstvo, nezvanično je broj parova daleko veci.
Pohvaliću odluku države da neograničeno finansira VTO za prvo dete. U 2019 god je samo iz Jagodine o trošku fonda 172 para išlo na VTO, broj parova u 2020 god je dosta manji jer se neko vreme nisu radili procesi zbog Korona virusa. Broj parova koji sami finanasiraju postupak VTO je nepoznat. Ja nisam sujetan i rado ću pohvaliti sve što je dobro, tako da se sada iskreno zahvaljujem Draganu Markoviću Palmi jer ne samo da je podržao moj predlog već je on predložio mnogo više novca nego što sam ja predlozio.
Meni ovo mnogo znači jer sam i sam prosao kroz sve ovo, ja najbolje mogu da razumem parove koji se bore da dobiju dete, znam koliko im je teško zbog finansija jer moraju da podižu kredite zbog procesa, ali je jos teže psihički jer se mnogo puta razocaraš, izgubiš nadu ali uz božiju pomoć ponovo nastaviš da se boriš da bi pobedio u najvažnijoj borbi i dobio svoje dete. Ja i moja supruga smo u ovoj borbi uspeli i dobili smo bebu, zato osećam odgovornost i želju da svim parovima iz Jagodine budem na raspolaganju i da im pomognem, da zajedno idemo kroz proceduru, savetovanje i sve što im je potrebno.
Svaki par koji o trošku fonda ide na VTO dobiće jednokratno 100.000 din od Grada Jagodine, ali i parovi koji sami finansiraju postupak VTO, takodje će dobiti 100.000 din.
Novac je potreban zato jer pored procesa VTO koji plaća država potrebno je uraditi mnogo analiza i intervencija u privatnim klinikama.
Navešću neke primere; Trombofilija 20.000 din, Dijagnostička histeroskopija 50.000 din, Laparoskopija 50.000 din, NK ćelije 20.000 din, HSG 20.000 din, Intralipidna infuzija 1 doza 8.000 din (4 – 5 doza je potrebno)…
Zbog velikog broja analiza i dugotrajnog procesa, neke analize isteknu pa moraju ponovo da se rade a to iziskuje nove troškove. Troškovi putovanja su ogroman izdatak, fond plaća svaki put za ženu a samo 2 puta za muškarca, novac se isplaćuje tek mesec dana posle završetka procesa. Po meni nikako ne treba razdvajati muža i ženu, tako da treba platiti putne troškove svaki put za oboje.
Troškovi smeštaja u gradu gde se vrši prosec VTO se podrazumevaju a oni su veliki, treba platiti u proseku 7,8 noćenja, plus dodatna noćenja ako se ide na neku operaciju, intervenciju, aspiraciju, i transfer.
Ova pomoć je od ogromnom značaja za parove, a svi mi koji smo podržali imamo male zasluge u tome jer verujem da će se roditi nekoliko desetina dece godišnje iz Jagodine.
Parovi, držim vam palčeve, volite se i podržavajte medjusobno, verujte u boga i nikada ne odustajte jer vaša beba vas čeka.
Nas je naša beba sačekala, naš san se ostvario, pa ćemo se uskoro radovati vašoj bebi“ napisao je na svom fejsbuk profilu Mita Arsić, predsednik GG „Nećemo da ćutimo“. 
 
Ova odluka je doneta u cilju povećanja nataliteta. Kako postupak vantelesne oplodnje iziskuje i mnoge druge troškove, osim troškova koji se finansiraju na teret sredstava obaveznog zdravstvenog osiguranja, grad Jagodina na ovan način pomaže svim parovima. Takođe, odbornici jagodinskog parlamenta, za četiri puta su uvećali finansijsku pomoć obolelima od malignih bolesti. Ona je do sada iznosila 5000 dinara i dobijala se tri puta godišnje, a novom odlukom taj iznos je povećan na 10 000 dinara i primaće se svakog drugog meseca u godini, što znači ukupno 60 000 dinara, a do sada je ukupno bilo 15 000 dinara.
R.I.
——————————————————————————————————

Rad Infocentrale podržala je Fondacija za otvoreno društvo kroz projekat – Podrška lokalnom mediju „Portal Infocentrala“

Fondacija za otvoreno društvo je nevladina, nepolitička i neprofitna organizacija koja razvija i podržava projekte i aktivnosti usmerene na razvoj demokratske kulture, otvorenosti, uvažavanja različitosti, punog poštovanja ljudskih prava svih i na promovisanje principa vladavine prava, dobrog upravljanja i odgovornosti i učešća građana u javnim poslovima, a u cilju stvaranja pretpostavki za održivi razvoj demokratskog i otvorenog društva u Srbiji.

Prethodni tekstGRAD JAGODINA DAJE 100 000 DINARA SUPRUŽNICIMA ZA VANTELESNU OPLODNJU
Sledeći tekstJAGODINA DOBIJA JOŠ TRI KRUŽNA TOKA

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime