Ministarstvo prosvete: rešenja testa iz srpskog/maternjeg jezika

0

Prvi dan završnog ispita, tokom koga su učenici osmog razreda polagali test iz srpskog, odnosno, maternjeg jezika protekao je u najboljem redu, saopštava Ministarstvo prosvete.

Na današnji test iz srpskog, odnosno maternjeg jezika, izašlo je 63.408 učenika, što je 99,5 odsto od ukupnog broja prijavljenih učenika. U skladu sa operativnim planom, koji je izrađen radi nesmetanog i bezbednog sprovođenja završnog ispita, u saradnji sa Ministarstvom unutrašnjih poslova, ove godine završni ispit učenici su polagali u 522 škole.

Učenici će sutra, u utorak, 28. juna polagati test iz matematike u 9 časova, dok će u isto vreme u sredu, 29. juna rešavati kombinovani test.

Pitanja je kao i svake godine pripremio Zavod za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja. Testovi su štampani na srpskom i na jezicima osam nacionalnih manjina.

Ove godine testovi se pregledaju u 15 skening centara u Srbiji, što omogućava viši kvalitet i brzinu pregledanja i manji broj pregledača. Uvedeno je dvostruko pregledanje svakog zadatka, čime je isključena svaka mogućnost pristrasnosti, jer nastavnici ne znaju čije testove pregledaju.

I ove godine sve aktivnosti vezane za završetak osnovne škole, kao i upis u srednju školu obavljaće se bez podnošenja ijednog papira, jednim logovanjem na portalu mojasrednjaskola.gov.rs. Za one koji ne iskoriste prednost onlajn opcije, listu želja moguće je podneti u papirnom obliku.

Preliminarni rezultati završnog ispita, biće dostupni na portalu Moja srednja škola u petak, 1. jula 2022. godine, dok će konačni rezultati završnog ispita biti objavljeni 5. jula. Lista želja će moći da se podnese, takođe putem portala www.mojasrednjaskola.gov.rs, do 6. jula uz mogućnost neograničenih izmena i dopuna. Za one koji ne iskoriste prednost elektronskog podnošenja liste želja, listu želja mogu podneti u papirnom obliku u školama 6.i 7. jula 2022. godine.

Roditelji će 13. jula na portalu imati uvid u listu raspoređenih učenika po obrazovnim profilima i smerovima u srednjim školama, dok je upis od 14. do 20. jula.

Pogledajte rešenja današnjeg testa:

Uputstvo za ocenjivanje testa iz srpskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz bosanskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz bugarskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz mađarskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz rumunskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz rusinskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz slovačkog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz hrvatskog jezika

Uputstvo za ocenjivanje testa iz srpskog jezika Brajevo pismo

Foto Ministarstvo prosvete

Prethodni tekstЈagodina na vrhu Italije – Mirko Nićiforović raširio zastavu na Gran Paradiso (4061m)
Sledeći tekst„Srpsko narodno kolo“ iz Jagodine osvojilo zlatnog „Jovana Dučića“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime