MILANOVIĆ: BEZ JEDNAKIH PRAVA I ŠANSI ZA SVE DRUŠTVENE GRUPE NEĆEMO UĆI U EVROPSKU UNIJU

0

„Ako ne omogućimo jednako pravo na život, jednake uslove i šanse za sve naše građane, pa i one marginalizovane grupe poput dece sa smetanjama u intelektualnom razvoju, nećemo ući u EU. Evropska Unija nije samo dobra plata, infrastruktura, novi objekti, već standardi po kojima se poštuju osnovna ljudska prava, pre svega pravo na život i jednake šanse za sve“ – izjavio je danas Predrag Milanović, predsednik opštine Svilajnac prilikom obilaska Dnevnog boravka za decu sa smetnjama u inetektualnom razvoju u PU „Dečja radost“ u Svilajncu.

Pre godinu dana opština Svilajnac pokrenula je projekat Dnevnog boravka za ovu decu, gde usluge koristi 20 mališana sa teritorije opštine Svilajnac, a sa njima rade psiholog, logoped, učitelj, koji rade na tome da ih osposobe za samostalan život. Predsednik opštine uručio je ovom prilikom specijalno vozilo za prevoz pve dece, koje će olakšati  njihov svakodnevni život:

„Mi moramo da vodimo računa o svakom detetu, a naročito o ovoj deci. Svako mora da ima mogućnost da ode  u vrtić, školu, kod lekara, da  prođe kroz grad i uđe nesmetano u institucije. Po tome ova deca moraju da budu jednaka sa drugom decom, da imaju iste šanse i jednaku pažnju“ – dodao je Milanović i objasnio da bez ispunjenja tog standardna nema ni ulaska u EU.

Roditelji su saglasni da im dnevni boravak olakšava svakodnevni život sa decom sa smetnjama u intelektualnom razvoju i da im je kontinuirani i stručni rad sa njima unapredio kvalitet života, dodajući da im mnogo znači što im lokalna samouprava i šira društvena zajednica pružaju podršku i pomoć .

 

Prethodni tekstU PARALIJU OTPUTOVALO 350 PRIVREDNIKA, MEDICINARA, SVEŠTENIKA
Sledeći tekstU EMISIJI „ŽIVOT PRIČA“ JAGODINAC ALEKSA PETROVIĆ

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime