MEĐU JAGODINSKOM DECOM EPIDEMIJA STREPTOKOKA, MORBILA NEMA

0

„I u Jagodini i Pomoravlju, kao i u celoj Srbiji mislim da vlada epidemija streptokoka. U Jagodini nema zabeleženog slučaja malih boginja, niti postojanja sumnje na ovu bolest. Dok je trajala anti vakcinalna kampanja, imali smo masovno odbijanje roditelja da vakcinišu decu posebno MMR vakcinom, a sada, posle pojavljivanja epidemije, imamo potpuno suprotnu situaciju“ kaže dr Emilija Šobot, specijalista pedijatrije.

„Imali smo situaciju da od 600 dece, više od 100 nisu vakcinisana. To se nikad ranije nije dogodilo. Sada pozive šaljemo i pojačano i imamo odličan odziv, pre svega zbog straha od epidemije“ kaže dr Šobot.

Roditelji postavljaju različita pitanja o MMR vakcini, ali gotovo svi pitaju jednu stvar.

„Da li je vakcina naša, tj proizvedena u Institutu Torlak ili je uvezena, to gotovo svi pitaju. O svemu tome oni čitaju na internetu stvarajući pretpostavke o tome kako je naša vakcina super, a ako je uvezena da je u taj posao umešala prste nekakva farmaceutska mafija. Negde su pročitali da dete treba da progovori da bi primilo MMR vakcinu, a po kalendaru vakcinacije MMR se prima sa godinu dana. Ni jedno dete ne progovara u potpunosti sa godinu dana, osim nekih osnovnih reči. Autizam iako se desi, ide u regresiju i to je ono što roditelji ne znaju“ kaže dr Šobot.

Antivakcinaška kampanja u Srbiji nije stvorila otpor prema MMR vakcini, već i prema drugim vakcinama, što je više nego opasno.

„Imali smo situacije da dete primi pet tetanusa i u sedmom razredu treba da završi vakcinaciju, i roditelji kategorički odbiju. Roditelji su odbijali revakcinacije, pravili su haos. Mnogo smo vremena kao lekari izgubili objašnjavajući, ali i to je naš posao. Kada čuju da imam troje dece i da su svo troje vakcinisani, onda se zamisle. Važno je da veruju lekaru kao lekaru, ali i lekaru kao čoveku“.

Dr Emilija Šobot kaže da u Jagodini vlada epidemija bakterije streptokok i da je najviše prisutna u zatvorenim kolektivima, u vrtiću i kod školske dece.

„Higijena je jako važna, ali je važno da ukoliko u vrtiću ili školi postoji bolesno dete, i drugu decu treba odvesti u Dom zdravlja gde će dobiti uput za bris grla. Neko dete može biti kliconoša i to je važno utvrditi“ dodala je dr Šobot.

 

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime