MARKOVIĆ PRIMIO OKO 300 KABLOVACA – DOGOVOREN RAZGOVOR SA PREDSTAVNICIMA VLADE

1

Oko 300 radnika Fabrike kablova protestovalo je danas ispred Skupštine grada Jagodina zahtevajući isplatu dugova i povezivanje radnog staža. Oni su tražili da ih primi predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković Palma šo je on i učinio. Dogovoreno je formiranje petočlane delegacije njihovih predstavnika koja bi sledeće nedelje trebalo da izloži svoje probleme i nezadovoljstvo predstavnicima Vlade RS.

kablovci-Formirajte petočlanu delegaciju, ne možete svi da idete u Beograd. Obezbediću vam sastanak sa kime vi hoćete i to je moja obaveza. Pomoćiću vam i sastanak će biti organizovan u narednih pet, šest dana. Uvek ću biti na strani radnika, ali za vaše zahteve morate da budete i u formalnom smislu u pravu, papirološki. Skupština grada je vaša kuća a mi smo mnogo uradili za Fabriku koja i nama duguje mnogo novca. Da smo tužili fabriku radici od tada ne bi primali platu i nismo to hteli da radimo. Svako od vas potpisao je sa poslodavcem sporazumni raskid i tada niste došli da pitate lokalnu samoupravu. Potpisali ste da se dug prema vama isplati do 30.6.2018.godine kako piše u sporazumu. Lokalna samouprava nema tu ingirenciju da smenjuje i postavlja direktore. Ja hoću uvek da vas podržim, ali vi te formalno potpisali sporazum, to je pravni akt, rekao je Marković.

Pročitan je i sporazum o regulisanju međusobnih prava i obaveza po osnovu rada. Jedan od predstavnika bivših radnika  Radosav Stevanović ističe da se njima duguje tri zarade, povezivanje radnog staža, jubilarne nagrade, troškovi prevoza i granska cena rada.

„Ostali smo nezaštićeni od strane sindikata Holdinga. Hoćemo da razgovaramo sa Vulinom. Proglašeni smo kao tehnološki višak. Nije nam isplaćeno ono što nam se duguje. Ucenjeni smo. Dugovanja ne zastarevaju. U Holdingu u radili naši dedovi, očevi, ova fabrika je izgradila Jagodinu“ rekao je Stevanović.

Neki od radnika žalili su se inspekciji rada u Beogradu ali su dobili savet da tuže Holding kako bi ostvarili prava.

Jedan deo radnika okupljenih ispred Skupštine grada prvo je ušao u malu salu gde je trebalo da se održi sastanak, ali zbog solidarnosti sa onima koji to nisu hteli, oni su se vratili na ulicu. Marković je došao da razgovara sa njima ispred same zgrade.

kablovci-1

Naredni protesni skup bivših radnika Fabrike kablova zakazan je za narednu sredu ispred poslovne zgrade tog preduzeća poznatije kao ,,komercijala“. Oni traže i razgovor sa direktorom Ratkom Vučurovićem ali kako kažu, on neće da ih primi niti da sa njima razgovara. Radnici su istakli da se ne radi o političkom skupu niti da bilo koja partija stji iza njih već o pukoj egzistenciji.

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime