„SEVOJNO“ IZ UŽICA NA FESTIVALU SRPSKOG FOLKLORA U NEMAČKOJ

0

Kulturno umetničko društvo Valjaonice bakra a.d. i Valjaonice Aluminijuma “Impol Seval” a.d. Sevojno, na poziv Srpskog kulturnog centra “Vuk Stefanović Karadžić” iz Raštata uzeće učešće na sedmom po redu festivalu srpskog folklora u Nemačkoj 22.oktobra.

Članovi ansambla “Sevojno” uz pratnju Narodnog orkestra publici u Raštatu predstaviće se igrama Kobišnice i Dimitrovgrada koje će izvesti Izvođački ansambl kao i igrama Bujanovca i Leskovca koje će izvesti Dečiji ansambl društva. Pored domaćina i Ansambla “Sevojno” učešće na festivalu uzeće i KUD “Srbija Izvor” iz Novog Isenburga i SKSK “Sloga” iz Štutgarta. Nema sumnje da će ovo biti još jedna prilika da svi zajedno predstave srpsku tradiciju kroz igru i pesmu i tako, domaćoj publici kao i gostima, upriliče nezaboravno veče.

seojno-1

Umetnički rukovodilac Delić Đorđe napominje kako je ovo jedna od retkih prilika da na festivalima van zemlje gostuju izvođački i dečiji ansambl zajedno. “Misija koju sprovodimo jeste sakupljanje i obrađivanje našeg igračkog, pevačkog i muzičkog stvaralaštva i upravo će to ova dva ansambla u Nemačkoj i uraditi. Sigurno da je dečijem ansamblu našeg društva ovo i u neku ruku vetar u leđa jer će upravo sa izvođačkim ansamblima četiri srpska društva stati rame uz rame. Još jednom pokazujemo da smo kao društvo spremni za razvijanje svih oblika saradnje na negovanju i afirmaciji kulturnog stvaralaštva. Bogdanović Đorđe, istaknuti igrač pevač ansambla ističe kako se svi zajedno uvek raduju novom pozivu i novom festivalu jer je upravo to prilika da na najbolji mogući način predstave svoj grad, svoju državu kao i igre odnosno pesme koje u ansablu čuvaju da se ne otrgnu od zaborava.

Ovaj „kulturni ambasador“ naše zemlje upravo je sitnim, posebnim, bogatim koracima, sklopljenim u kolo i odigranim na raznim evropskim scenama, najbolje prezentovao našu tradiciju, narod i našu zemlju na svim Međunarodnim festivalima kao i na raznim prijemima. Ansambla je dobitnik mnogobrojnih nagrada i najvećih folklornih priznanja, među kojima se izdvaja zlatna plaketa Saveza amatera Republike Srbije.

sevojno-2

Podsećamo vas, svečani koncert zakazan je za 22. oktobar u Raštatu (Nemačka) u Merkur hali sa početkom od 19 časova.

 

Prethodni tekstU GIMNAZIJI KONCERT ETNO GRUPE, KUD „JOVANČA MICIĆ“ I GRUPE „ARHAIKA“
Sledeći tekstZAVIČAJNI MUZEJ – ARHEOLOŠKA IZLOŽBA „PORUKE GORNJE MEZIJE“

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime