MALE SOVE ZIMUJU U JAGODINI

0
Biolog iz Gradske uprave za zaštitu životne sredine Jagodine Boban Stanković, pozvao je Jagodince i stanovnike drugih mesta Srbije, da čuvaju sove jer su korisne, a sve ih je manje.
„Sve vrste sova su zakonom zaštićene, pa je zabranjeno i kažnjivo njihovo uznemiravanje, držanje u zatočeništvu i ubijanje.Prema odštetnom cenovniku kazna za svaki ubijeni primerak je 200.000 dinara“, stoji u Stankovićevoj pisanoj izjavi za medije.

On ističe da na području Jagodine ove zime, kao i prošlih godina, na više lokacija zimuju male sove ušare. Dolaze u ustaljena zimovališta krajem oktobra i ostaju sve do marta.To su „uglavnom agregacije od 10 do 20 jedinki“. Ima lokacija i gde se okuplja i više desetina ovih sova. Obično biraju stabla koja su zaklonjena od udara jakih vetrova i snega, najčešće četinare, podseća Stanković.

Pre desetak godina bile su vrlo brojne u prigradskom parku Djurđevo brdo i na Gradskom groblju, gde je u zasadima crnog bora zimovalo više stotina jedinki.

Urbanizacija je verovatno jedan od razloga zašto su prestale da se okupljaju na tim lokacijama, piše Stanković.

„Sove zimuju i u drugim mestima u Srbiji, naročito u Vojvodini gde ima najviše agrarnih površina koje im služe kao prehrambena baza u njihovim noćnim pohodima na mišolike glodare kojima se, skoro isključivo hrane“, ističe Stanković.

Dnevno pojedu dva do tri miša pa su od velike koristi za poljoprivredu, navodi Stanković i poziva poljoprivrednike koji tretiraju svoje agrarne površine otrovom protiv glodara, „da otrov isključivo stavljaju u mišije rupe, a ne na površinu zemlje, čime će izbeći trovanje sova, ali i drugih ptica“.

Stanković podseća da male ušare dolaze iz severnih i planinaskih krajeva gde zbog niskih temperatura i snežnog pokrivača teško dolaze do hrane, pa su primorane da se odsele južnije i spuste u niziju.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime