LEPOTA PROSTORA, potkrovlje u ,,Potkovici“

1

Marija Bojić više od dve godine živi u potkrovlju zgrade Potkovica, stanu od 71 kvadrat koji je sređivala po svom ukusa. Nameštaj je uglavnom kupovan u Švajcarskoj. Marija danas uviđa gde je grešila, a šta je pun pogodak u uređenju njenog životnog prosotra

U velikoj Potkovici na šestom spratu smešten je jedan od lepih stanova Jagodine. On pripada Mariji a u njegovo uređenje uloženo je i dosta novca ali i mnogo ljubavi, kao i ukusa. Ovaj stan je dokaz da i obični ljudi, ne samo javne ličnosti i estradne zvezde znaju da uz pomoć svoje mašte, načine životni prostor – toplim i potpuno prijatnim.

,,Gotovo sve sam donela iz Švajcarske u kojoj sam živela pre nego sam se vratila u Jagodinu. U uređenju sam u nekim stvarima grešila, ali neke stvari obožavam kao što su boje. Nijanse braon boje daju toplinu stanu i nikada to ne bih menjala. Odmah u startu sam porušila zidove kako bih spojila trpezariju i dnevni boravak. Stan nema terasu i to je velika mana. Ali iako nema direktan izlazak, ima dosta krovnih prozora i sasvim dobro je osvetljen. Mana je i to što ni jedan majstor ne može da mi postavi klimu i to je leti ozbijan problem, kaže Marija.

Iako je poslednjih godina trend da u nameštaju dominira crna boja, tj kombinacija crno – belo, vlasnica ovog potkrovlja smatra da je to greška.

,,Ja sma volela nameštaj u crnoj boji, pa sam ga postavila u kupatilu, ploča na stolu u trpezariji je takođe crna. Međutim, crna je jako teška za održavanje. Već pola sata posle sređivanja prašina se vidi kao da nije brisano danima. To ume da opterećuje. Žalim što i u kupatilu nisam stavila smeđe tonove, crna mi je delovala luksuznije, dodaje ona.

Marija je ostvarila ,,ženski san,, bar kada je uređenje u pitanju. Opredelila je jednu prostoriju samo za otvoreni garderober i cipelarnike.

,,Ta prostorija je moj svet! Unutru su moje boje, cipele, garderoba, nakit, divno se osećam kada uđem unutra. Osim odeće i obuće, a žene znaju koliko sve to košta, moram reći da je tu i moja pegla koja je jedna od mojih velikih investicija – dodaje Marija uz osmeh. Skupo sam je platila, kao i njen stalak, ali vredi. Ja nisam žena koja će odvojiti dan za peglanje, ja se stihijski peglam svakog jutra pre posla.

U dnevnom boravku nalazi se bela, kožna garnitura koja je dominanta u prostoru. U kombinaciji sa zidom od kamenih pločica u zemljanim i sivim tonovima, izgleda moćno.

,,Imala sam sreću da sam garnituru našla na sniženju. Prelepa je zaista, ali sledeći put neću uzeti kožu jer je zimi hladna, leti topla. Radije bih uzela takvu garnitutu, ali u štofu. Kuhinja je odvojena što je dobro, u boji vanile, materijal medijapan. Zajedno sa ugradnim elementima koštala je nešto više od 4.000 evra. Zadovoljna sam njome, mada ja nisam neka kuvarica. Ponekad za društvo spremam, radije ručam kod roditelja, priča Marija uz osmeh.

U Potkovici je grejanje odlično, pa zimi nema zime. Ona kaže da smo, mi Srbi za razliku od Švajcaraca mnogo više posvećeni za uređenje prostora.

,,Bogatima dizajneri i arhitekte uređuju prostor, dok oni ,,obični“ nemaju nikakvo interesovanje, uglavnom žive u zapuštenim prostorima. Mi smo narod koji ima mnogo više stila i ukusa. Volim Jagodinu, Srbiju, mi smo topla nacija u svim segmentima života, kaže Marija.

foto Nenad Đukić

Prethodni tekstSRBIJA – ZEMLJA KOŠARKE!
Sledeći tekstMarijana Stevanović, novinarka: poštovati protivnika!

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime