LEPOTA PROSTORA: GALERIJA ,,RUBLJOV“ – UMETNOST KOJA JE SAVILA GVOŽĐE

0

Slučajni boravak u Vrnjačkoj banji stvorio je slučajno svedočanstvo jedne lepote prostora, lepote galerije ,,Rubljov“. U ovom prostoru gde su gosti i deca i mudraci, postoji neka čudna energija, mešavine ljubavi i mržnje iz ljubavi…snage gvožđa i mekoća patine…hladnoće kamena i topline tame…

67

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kafe galerija ,,Rubljov“ postoji od 1986. godine kada ju je poznati umetnik Milan Herceg Todorović Rubljov napravio. Naime on je od skromnog prostora ukopao u podrumski deo mesto gde se nalazi šank, jedan međusprat, pa još dva sprata a sve to na oko 40 kvadrata prostora.

3637

 

 

 

 

 

 

,,Rubljov je gradsko mesto, veoma poznato, svi dolaze ovde. Rubljov je kafe galeriju prodao, a mi smo već osam godina tu, vodimo kafe. Prostor je neobičan. Rubljov je umetnik, ima fantastična dela. Nama nije poznato zašto je Rubljov prodao kafe galeriju. Sve je osmislio sam i sproveo u delo. Od kovanog gvožđa izrađena je fantastična ograda, nogare za sto i stolice, držači za zidne lampe, lusteri…na zidovima su bila i njegova dela, ali ih je odneo, kaže suvlasnik kafea ,,Ex Rubljov“ Nikola Milićević.

20
Nikola Milićević

Galerija odiše ljubavlju, sasvim sigurno je iz ljubavi nastala. Autor i dizajner verovatno je želeo da napravi prostor gde će moći da izlaže svoja dela i gde će primati prijatelje.

2110

 

 

 

 

 

 

 

 

 

18

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

22

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Svaka stolica je ručni rad.

2425

 

 

 

 

 

 

 

 

 

26

 

 

 

 

 

 

 

 

15

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

11

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

30
Luster, ručni rad

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

3435

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Kažu da, posle prodaje ove kafe-galerije, Milan Todorović Rubljov NIKADA više nije ušao unutra. Ni na kafu…nikada. Jedino što možemo da zaključimo na kraju, je da je za ovakvo delo u rukama bio osim umetnosti, potreban i ogroman trud. Strahovit rad. Da umetnost savije gvožđe. Da ostane drugima, pošto je tako moralo biti…fantastičan prostor, obavezno svratite da vidite…i doživite.

rubljov 11

tekst i foto Anita Mitrović

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime