LENA KOVAČEVIĆ NA DANIMA SRPSKOG DUHOVNOG PREOBRAŽENJA

0

Tradicionalnu manifestaciju Dani srpskog duhovnog preobraženja koja se po 25. put održava u Despotovcu od 19. do 28. avgusta, otvoriće hor „Viva voks“ iz Beograda pod vođstvom Jasmine Lorin. Zatim će uslediti književno veče sa piscem Vladimirom Kecmanovićem, u okviru „Večeri klasične muzike“ nastupiće pijanista Borko Milojković, a Veče džeza upriličiće Miško Plavi trio i Lena Kovačević (ponedeljak 22. avgust) , a u utorak (23. avgust) će nastupiti rok grupa Van Gog.

Dan kasnije u sredu, je programom predviđena dečija predstava ,,Aladin i čarobna lampa“ kruševačkog pozorišta i koncert ,,Balkan Loversa“ i Marka Markovića.

U četvrtak (25. avgust) je Sabor narodnog umeća i stvaralaštva, projekcije dokumetarnog filma Milica autora Dragana Elčića i igrani film Otadžbina reditelja Olega Novkovića. U večernjim satima biće prikazan predstava Valjevska bolnica u režiji Slavenka Saletovića kruševačkog pozorišta.

Otvaranje Drugog međunardnog viteškog festivala Despot Stefan Lazarević – JUST OUT, čiji je pokrovitelj predsednik Srbije Tomislav Nikolić, je u petak 26 avgusta. Predsednik će otvoriti festival na kome će nastupiti 17 viteških grupa iz Evrope. Na svečanom zatvaranju manifestacije nastupiće Nacionalni ansambl Kolo.
Svi događiji biće održani na Trgu Despota Stefana u centru Despotovca i podno zidina manastira Manasija.
U Narodnoj biblioteci „Resavska škola“ biće održani naučni skupovi „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnsoti i umetnosti VIII“, dr Marija Đinđić održaće predavanje na temu „Turcizam u srpskom jeziku“, o Zborniku radova sa prošlogodišnjeg naučnog skupa „Srednji vek u srpskoj nauci, istoriji, književnosti i umetnosti VII“ govoriće akademik Zlata Bojović i prof. dr Predrag Dilparić.
Pored toga u Centru za kulturu predviđeno je otvaranje izložbe grafika Bojana Otaševića i izložbe slika Slobodana Daneta Popovića, kao i predstavljanje mladih muzičkih talenata iz Despotovca.

U Manastirskoj vodenici biće otvorena izložba slika sa Likovne kolonije „Resava 2016“. Pre svečenog zatvaranja biće održan seminar pod nazivom „Narodne igre u Gornjoj Resavi“, na kome će govoriti Dajna Kostić, kao i razgovoru o knjizi „Običaji, pesme i igre u Gornjoj Reasavi“ i narodnoj nošnji Gornje Resave.
Dani srpskog duhovnog preobraženja osnovani su 1993. godine pod geslom „Stvarati i kada je teško“, a prihvatili su je Srpska akademija nauka i umetnosti i Ministarstvo kulture.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime