LEKARI I MEDICINSKO OSOBLJE POSETILI BOLNICU U GRČKOJ

1

Grci se od kako je počela kriza u zemlji, suočavaju sa pojačanim stresom što je uzrok povećanja psihičkih oboljenja.

„U poslednjih godinu dana imamo porast psihičkih bolesti i to do 30 odsto! Povećan stres, veliki problemi u kojima se nalazi naš narod doveli su do toga da raste anksioznost, depresija, razne psihoze…nikada nismo imali ovakvu situaciju“ rekao je direktor treće po važnosti bolnice za mentalne bolesti u Grčkoj, Farmakis Asterios.

14
Kostas Ziskos, Farmakis Asterios (u sredini) i dr Snežana Filipović
2
U razgovoru sa upravom grčke bolnice

Lekari i medicinsko osoblje jagodinske Opšte bolnice i Doma zdravlja u Jagodini, obišli su ovu bolnicu smeštenu 6 km od grada Katerini. Bolnica je izgrađena 2004.godine i obuhvata opštu i bolnicu za psihičke bolesti.

„Razgovarali smo sa direktorom, obišli pedijatriju, ginekologiju, hirurgiju. Sve je jako slično kao kod nas, osim što imaju veliki objekat i malo bolju aparaturu. Mislim da uopšte ne zaostajemo za njima, naprotiv u nekim stvarima bi i oni mogli da se ugledaju na nas“ rekao je našelnik pedijatrije dr Nebojša Vlašković.

3
Dečje odeljenje
5
Dečje odeljenje
7
Soba za igranje

„Videla sam sobu gde rade vežbe sa trudnicama, sve je slično kao kod nas, ali mi imamo i savetovalište, predavanja. Mislim da smo u tom smislu bolji od njih“ kaže babica Milka Despotović Jordanov.

9
Ginekologija

8Lekare i medicinsko osoblje iz Jagodine dočekala je dr Snežana Filipović koja je više od 30 godina u Grčkoj, a u ovoj bolnici u Kateriniju radi 18 godina.

„Imamo sve manje davalaca krvi, nekada smo imali 7.000 danas jedva pet. U svakom selu imamo po jednog lekara. Bolnica ima 40 specijalista, ukupno bolnica i psihijatrija imaju 400 kreveta. Imamo manji broj ljudi, u poslednje tri godine niko nije primljen. U Grčkoj dosta ljudi posećuje privatne lekare, privatne klinike. Žene se porađaju na privatnim klinikama“ objasnila je dr Filipović.

1
Kostas Ziskos, Farmakis Asterios (u sredini) i dr Snežana Filipović

Inače, lekari u ovoj bolnici imaju od 2.000 do 2.300 evra platu, medicinske sestre sa dežurstvima 1.400 evra. Direktor, ekonomista Farmakis Asterios je član stranke Andrea Papandreua koja ga je postavila na ovo mesto.

U organizaciji Skupštine grada Jagodine do 29. maja u Grčkoj boravi delegacija od 350 zanatlija, privrednika, medicinara, vaspitača u predškolskim ustanovama i studenata iz Jagodine i Pomoravskog okruga.

1 KOMENTAR

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime