LANENO SEME BOGATIJE OMEGA 3, 6 I 9 MASNIM KISELINAMA OD RIBE

0
Laneno seme treba da bude neizostavni deo kuhinje. Može da se koristi u pecivima, jutarnjim napicima…evo zbog čega je laneno seme tako dobro:
Laneno seme je odlično za poboljšanje metabolizma i probave. Ono u sebi sadrži vitamine A, F, E, B, omega 3, 6 i 9 masne kiseline, kojima je bogatiji čak i od ribljeg mesa.

Laneno seme u sebi sadrzi linolne koji usporavaju proces starenja, sprecavaju razvoj svih karcinoma, stite srce i mišićno-koštani sistem. Laneno seme veliki je izvor Omega 3, omega 6, i Omega 9 masnih kiselina, kojih u njemu ima vise nego u ribi.

Lan je izvor rastvorljivih i nerastvorljivih vlakana neophodnih u ishrani za kvalitetan rad gastro-intestinalnog trakta, poseduje lecitin, koji je sposoban rastvarati masti i snizavati nivo holesterola. Laneno seme u sebi sadrzi elemente natrijuma, magnezijuma, kalijuma, gvozdja, fosfora, cinka, selena i druge.

Međutim, treba da znate da seme lana nije preterano svarljivo pa ga treba pripremiti za upotrebu. Možete ga konzumirati na dva načina: potopiti ga u vodu prethodne noći ili ga neposredno pre upotrebe samleti ili smrviti u avanu. Ukoliko ga ostavite preko noći ono će pustiti sluz koju treba popiti. Ako ga meljete (ili mrvite) vodite računa da to radite neposredno pred jelo jer brzo oksidira i gubi svojstva. Zato nikad nemojte kupovati već samleveno seme.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime