AZIZ SALIHU LEŽI U PRIŠTINSKOJ BOLNICI

0

Osvajač bronzane olimpijske medalje u teškoj kategoriji iz Los Anđelesa, koji živi na Kosovu, nije smeo da uzme srpsku nacionalnu penziju.

Bokserski šampion Aziz Salihu bije najvažniju bitku života. Ovo je za „Blic“ potvrdila njegova ćerka Lidija Milosavljević, koja živi u Jagodini.

– Moj otac leži u prištinskoj bolnici i ima problema sa šećerom, pankreasom, bronhitisom, vodom u plućima i sepsom. Više od deset dana je u bolnici, a na početku je bio u zaista teškom stanju. Na sreću, sada se ono stabilizovalo – kaže za “Blic” Milosavljevićeva.

Ova priča ima i lepšu, da budemo precizniji humaniju stranu.

– Moj otac ima dosta prijatelja u Srbiji koji ga vole i nisu ga zaboravili. Prvi mi je u pomoć pritekao gradonačelnik Jagodine Dragan Marković Palma, a pomogli su mi iz Sindikata zaposlenih u socijalnoj zaštiti Gerontološkog centra u Jagodini, gde radim. Zovu me ljudi iz svih krajeva bivše Jugoslavije i to mi puno znači. Ovom prilikom im zahvaljuem. Bokseri su još jednom pokazali da su plemeniti ljudi.

Životni put Aziza Salihua je veoma interesantan. Rođen je 1954. u Prištini, a u „Kablovima“ iz Jagodine je trenirao sedam godina. Upravo se u Jagodini rodila Lidija, i to u vanbračnoj zajednici.

– U Prištinu se vratio 1978, gde je nastavio da trenira. Kada je devedesetih godina prošlog veka izbio rat na Kosovu, preselio se u Makedoniju. Tamo je proveo desetak godina, a onda se opet vratio na Kosovo.

Osim olimpijske medalje, ostaće upamćen i po dve bronze sa evropskih prvenstava (1981. Tampere, 1985. Budimpešta) i deset titula prvaka Jugoslavije. Trenutno živi u Prištini sa drugom ženom, koja je Albanka, i radi kao trener i predsednik Bokserskog kluba Priština. Aktivan je i u inostranstvu, gde trenira profesionalne boksere.

– U Srbiju nije dolazio barem dve decenije sve do ove godine, i to dva puta. Bio je počasni gost na turnirima u Bujanovcu i Kuršumliji. Srbija mu je nekoliko puta nudila nacionalnu penziju, ali je odbio zbog političkih razloga, jer se plaši reakcije na Kosovu. Zato prima penziju od Makedonije, čiji je državljanin.

Mihajlovićeva je istakla da je Salihu veoma popularan na Kosovu.

– Njega tamo narod voli i ceni. Stalno je na televiziji i u novinama. Jedno vreme je bio vlasnik novina koje su pisale samo o sportu. Nedavno je izašla druga knjiga o njemu – istakla je na kraju Lidija Milosavljević.

Bez problema u Prištini

Milosavljevićeva redovno obilazi oca u bolnici, a u Prištinu je odlazila i dok je bio zdrav.

– Nikada nisam imala nijedan problem kada sam išla u Prištinu – sa ponosom je istakla Lidija.

(Radomir Đurović)

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime