KRALJEVINA SRBIJA PROSLAVILA KRSNU SLAVU

0

Kraljevina Srbija, monarhističko udruženje koje radi pod pokroviteljstvom Njegovog Kraljevskog Visočanstva Prestolonaslednika Aleksandra proslavilo je svoju Krsnu Slavu, Svetog Simeona Mirotočivog večeras u Belom Dvoru. Svečanom slavskom prijemu su, pored istaknutih članova Udruženja, prisustvovali i članovi Savetodavnih tela Krune, predstavnici diplomatskog kora, verskih zajednica, lokalnih samouprava i mnogobrojni predstavnici kulturnog i javnog života Srbije. U jutarnjim časovima, u patrijaršijskoj kapeli Svetog Simeona Mirotočivog, Njegova Svetost Patrijarh Srpski g-din Irinej je nakon svete arhijerejske liturgije prerezao slavski kolač Udruženja Kraljevina Srbija zajedno sa predsednikom Udruženja g-dinom Mariom Majstorovićem.
Svečani deo programa počeo je intoniranjem originalne verzije državne himne u izvođenju hora „Ostrog” iz Novih Banovaca. U znak sećanja na g-dina Ivana Veličkovića, tragično preminulog člana Udruženja Kraljevina Srbija i predsednika opštinskog odbora Veliko Gradište, prikazan je kratak film o životu i delu g-dina Veličkovića koji je svojom odanošću Kruni i velikim zalaganjem i trudom koji je uložio za razvoj Udruženja, pružio svoj nemerljiv doprinos u razvoju ovog Udruženja.

Zbog mnogobrojnih dobrotvornih večeri koje u ovim danima organizuju u Sjedinjenim Američkim Državama kako bi prikupili sredstva za pomoć bolnicama u Srbiji i Republici Srpskoj, Njihova Kraljevska Visočanstva Prestolonaslednik Aleksandar i Princeza Katarina večeras nisu prisustvovali slavskom prijemu, ali se Prestolonaslednik Aleksandar obratio članovima Udruženja Kraljevina Srbija i njihovim gostima pismom koje je pročitao g-din Predrag Marković, član Krunskog saveta.
U svom pozdravnom pismu Prestolonaslednik je istakao: „Slava koju danas obeležavate višestruko je srećno odabrana. Ali, pre svega, ona je simbol poverenja između oca i sina, između dve generacije. Ona je simbol otvorenosti tradicije za novu snage vere. Sveti Simeon Mirotočivi, kako podseća naša Crkva, bio je “veliki vladalac srpskog naroda, ujedinitelj srpskih zemalja, tvorac nezavisne srpske države“ ali i otac „koji je sledio primer svoga sina Save“. Zato je ova slava i praznik i nauk Udruženja Kraljevina Srbija. Ustavnu parlamentarnu monarhiju u Srbiji ćemo uspostaviti samo ako dosledno sledimo i poštujemo najbolje iz naše tradicije, nauk naših roditelja, ali i ako ostanemo spremni da učimo od naše dece. Zato, kao patron udruženja, moram stalno da vas opominjem da su za nas podjednako važni i cilj i način na koji do cilja dolazimo. Pristojnost, strpljenje, poštovanje drugih, znanje, istrajnost, vera“.

Kao domaćin svečanog slavskog prijema svoje saborce i njihove goste pozdravio je i g-din Mario Majstorović, predsednik Udruženja Kraljevina Srbija koji je u svom obraćanju istakao: „Dan koji danas obeležavamo zajedno sa vama jeste dan našeg nebeskog zaštitnika Svetog Simeona Mirotočivog a Dom u kome se nalazimo dom njegovog potomka, našeg pokrovitelja Prestolonaslednika Aleksandra. Ovaj dan jeste posebna prilika da rad u vremenu za nama zaokružimo gledajući u oči jedni druge, pred njima, i sa ponosom kažemo da smo danas bolji nego što smo juče bili. Potpuno sigurni u snagu i ispravnost svojih uverenja, koristeći moderan pristup i način u radu, učinili smo da je „Kraljevina Srbija“ danas najveća monarhistička organizacija u zemlji i najveća nevladina organizacija (NVO) sa preko 80 odbora i povereništava širom zemlje i dijaspore, priznata od strane svih institucija i organizacija“
.U okviru programa, đakon Nenad Ilić predstavio je projekat pod nazivom „Otac“. Ovaj projekat podrazumeva snimanje filma o životu i delu Stefana Nemanje i Rastka Nemanjića (Svetog Simeona i Svetog Save), dok je kulturno umetničko društvo „Masuka“ iz Velike Plane, obogatilo program fantastičnim izvođenjem Kraljevog kola i nizom gradskih igara.
Sve informacije o aktivnostima i radu Udruženja Kraljevina Srbija možete dobiti putem internet prezentacije www.kraljevinasrbija.com

Dragan Vekić
Član izvršnog odbora
Kraljevina Srbija
Resor za odnose sa javnošću.

Prethodni tekstU SELU DUBOKA NA PRAVI NAČIN OBELEŽENE POKLADE! MASKENBALSKOM SVADBOM!
Sledeći tekstAKCIJA AUTOŠKOLE „ZEBRA“ I INFOCENTRALE – KAKO NAJBRŽE DO VOZAČKE DOZVOLE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime