KOSTIĆ: NEĆU DA DOZVOLIM DA MI ODREĐUJU ŠTA SMEM DA KAŽEM

0

Predsednik Srpske akademije nauka i umetnosti (SANU) Vladimir Kostić izjavio je da je važno da iskaže mišljenje i kada ono nije pogodno kolektivnom umu.

„Neću da dozvolim da mi neko određuje šta smem da kažem, a šta ne, i šta je jedinstveni korpus mišljenja koga treba da se držim“, rekao je Kostić za Večernje novosti.

Povodom reakcija na njegovu izjavu o Kosovu, Kostić je ponovio da je to njegov lični stav, a ne stav Akademije, ali je dodao da nije u redu da o njegovim stavovima diskutuju ljudi koji nisu ni čuli u celini šta je rekao.

On je rekao da neće da govori o tome da li je patriota, a napomenuo je da je iz Srbije mogao da ode „20 puta, za veliki novac“ i da je odlučio da ostane u Srbiji sa svojom decom i unucima.

„Neka Srbija sama odluči kome će da veruje“, rekao je predsednik SANU i dodao da je novinarka kojoj je dao intervju bila profesionalna i da ga nije isprovocirala.

Kostić je ranije izjavio da je Kosovo faktički i formalno izgubljeno za Srbiju i da je jedina politička mudrost kako „sa elementima dostojanstva“ napustiti Kosovo.

On je takođe rekao da je savez sa Rusijom veštačka alternativa i da „povraćajući treba da uđemo i u taj raj sa Evropskom unijom“.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić rekao je da je Kostić svoje stavove izneo u trenutku kada država „vodi tešku borbu, uprkos strahovitim pritiscima onih koji promovišu nezavisnost Kosova“.

Nikolić je pozvao SANU da se izjasni o Kostićevom stavu, kao i da li posle takve izjave on može da ostane predsednik Akademije.

Premijer Srbije Aleksandar Vučić rekao je da ne može da se saglasi sa izjavom predsednika SANU, ali da svako ima pravo na svoj sud i mišljenje i da on nikoga neće nazivati izdajnikom.

„Loše je vreme za takve izjave u trenucima kada pokušavamo da sprečimo članstvo Kosova u Unesko“, rekao je Vučić.

N1

Prethodni tekstPROMOCIJA ROMANA VESNE DEDIĆ „ČUVAJ ME“
Sledeći tekstEVO KAKVO NAS VREME OČEKUJE DO SUBOTE

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime