KONCERT STUDENATA FPNJ U BUDIMPEŠTI

0

Na poziv kulturno-obrazovnih ustanova Srba u Budimpešti, studenti Fakulteta pedagoških nauka održaće celovečernji koncert u Budimpešti. Folklorni ansambl, orkestar, solisti i besednici pokloniće 26. maja bogat umetnički program svojim domaćinima, koji još od seobe pod patrijarhom Arsenijem Čarnojevićem, daleko od matice, održavaju srpske škole, jezik i kulturu.
„Ovo je drugi put da naši studenti priređuju koncert u Mađarskoj. Prošle godine priredili smo koncert u Lovri, mestu nadomak Budimpešte u kojem živi većinom srpsko stanovništvo. Ovoga puta gostujemo u Tekelijanumu, zadužbini koju je Sava Tekelija podigao u samom centru Budimpešte. To zdanje predstavlja pravi biser i znamenje srpske kulture. Njegov upravnik je jedno vreme bio Jovan Jovanović Zmaj koji je tada završavao studije medicine, a upravo u Tekelijanumu stanovali su Nikola Tesla i Laza Kostić. U toj zgradi, u kojoj je osnovana Matica srpska 1826. godine, naši studenti izvešće poseban program u kojem preovladavaju aranžmani izvorne srpske muzike iz mnogih krajeva naše zemlje“, izjavila je profesorka muzike Jelena Grkić Ginić, jedan od urednika programa.
Saradnja Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini i Srba u Mađarskoj, koja već godinama daje izvanredne rezultate, mnogo je šira od zajedničkih napora u cilju očuvanja tradicionalne baštine.
„Fakultet sa brojnim obrazovnim institucijama u Mađarskoj pre svega sarađuje na polju nauke i obrazovanja. Reč je o vaspitno-obrazovnom radu na jezicima manjina i o bilingvalnoj nastavi. Naši studenti već godinama deo profesionalne prakse obavljaju na Univerzitetu u Baji i u srpskim školama u Budimpešti, Deski, Batonji, kao i u hrvatskoj školi u Santovu. Do sada je petoro studenata našeg fakulteta studiralo po jedan semestar u Baji preko Erazmus programa. Sa Pedagoškim fakultetom u Budimpešti sarađujemo pre svega na polju naučnoistraživačkog rada“, istakla je profesor Violeta Jovanović, dekan Fakulteta.
Koncert koji će u Tekelijanumu, u centru mađarske prestonice, prirediti studenti Fakulteta pedagoških nauka u Jagodini, jedan je u nizu predstavljanja bogatog kulturnoumetničkog, nastavnog i vanastavnog rada studenata i profesora ove ugledne visokoškolske institucije.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime