KONAČNO OTVARANJE PRIRODNJAČKOG CENTRA! ULAZ SLOBODAN, PROGRAM FANTASTIČAN

1

I pre nego što je otvoren svilajnački Park iz doba jure vredan šest milona evra privukao je pažnju dece i građana Srbije i regiona. Posebno Dino park na otvorenom, površine 15.000 kvadrata, koji je prvenstveno namenjen najmlađima i njihovom uvođenju u svet nauke kroz igru. Ali od sledećeg ponedeljka Prirodnjački centar u Svilancu biće i zvanično otvoren i to u 20 sati, a ulaz je slobodan za sve

Na Dan opštine Svilajnac 29. juna celodnevnim svečanostima, brojnim gostima biće upriličeno i zvanično otvaranje Prirodnjačkog centra. Otvaranje je zakazano za 20 sati, ulaz je otvoren

2
Čovek koji nije odustajao od otvaranja Prirodnjačkog centra: Predrag Milanović

„Mi smo danas pioniri u načinu na koji smo uveli nauku u Srbiju. Radi se o savremenom pristupu nauci koji je zanimljiv za sve. U Prirodnjačkom centru mogu se videti replike dinosaurusa, DINO park za najmlađe koji deca obožavaju a gde se vidi evolucija dinosaurusa od nastajanja do njihovog izumiranja. U ovom parku nalazi se vulkan, rad našeg najpoznatijeg geologa dr Vladice Cvetkovića, člana SANU i redovnog profesora Rudarsko-geološkog fakulteta u Beogradu. U vulkanu se nalazi kabinet za geologe i studente, kao i ostale koje zanima ova nauka. Izložene su životinje koje žive u Srbiji, vremenski tunel, živi svet kroz godišnja doba. Imamo izložbu stena i minerala. Izloženi su i kosturi dinosaurusa koji su za naše potrebe rađeni u Holandiji i to su verovatno najbolje replike koje postoje u svetu“ rekao je predsednik opštine Svilajnac i čovek koji se godinama bori da ova fantastična ustanova nauke i kulture bude otvorena, Predrag Milanović.

Replike dinosaurusa prošle godine bile su izložene na Kalemegdanu a izložba je ostvarila preko 70.000 poseta za samo dva meseca. Novac koji je bio prikupljen tada upotrebljen je za obnovu vrtića u Svilajncu koji je u potpunosti stradao u majskim poplavama.

„Nikada nije bila ideja da država finansira rad Prirodnjačkog centra, već da on bude finansijski održiv i sam se finansira. Novac bi trebalo ulagati u nauku. Naši partneri na ovom projektu su Rudarsko geološki fakultet, Prirodnjački muzej Srbije gde rade ljudi koji godinama nemaju novca da iskopavaju i bave se svojim poslom. Siguran sam na osnovu 3onoga što su mi oni rekli, da bi iskopavanja u Srbiji dovela do mnogih otkrića“ dodao je on.

Put do otvaranja Prirodnjačkog centra bio je dug, i često težak. Ali je završen. Vrata ove ustanove nauke i kulture u ponedeljak su otvorena svima. Te večeri gosti će biti glumac Bane Trifunović, Hor Čarolije i Leontina Vukomanović, Svetislav Goncić, Una Saga Serbica, Dečja filharmonija, pozorište Dadov, žongleri i mnogi drugi.

Opština Svilajnac će u saradnji sa Prirodnjačkim centrom, Rudarsko-geološkim fakultetom Univerziteta u Beogradu i  Akademijom nauka i umetnosti već u subotu 27. i nedelju 28. organizovati međunarodni naučni skup sa temom “Geologija Dinarida i susednih orogena” čiji će učesnici biti eminentni stručnjaci iz Švajcarske, Francuske, Holandije, Mađarske, Hrvatske, Nemačke i Slovenije. Ovakvi skupovi su jedna od primarnih namena Prirodnjačkog centra.

U zgradi površine preko 3000 kvadrata nalaziće se stalne izložbe kao i replike skeleta dinosaurusa u prirodnoj veličini. Tu su i specijalizovane učionice, konferencijske sale kao i 3D bioskop.

4Opština Svilajnac je sa ovim projektom pre par godina konkurisala kod Evropske investicione Banke i dobila sredstva u visini od 6 miliona evra. Moderna zgrada Centra je u zadatom roku završena ali su se čekala dodatna finansijska sredstva kako bi postavka unutar muzeja zadovoljavala naučne standarde.

Zvanično će Prirodnjački centar Srbije u Svilajncu biti otvoren za posetioce 01 jula ove godine i radiće svakog dana od 10-18h dok će na Dan opštine, od 20h ulaz biti besplatan.

Anita Mitrović, FOTO M.N.

 

Prethodni tekstNA PREVOJIMA MEČKA I ČESTOBRODICA SUŽENJA NA PUTU
Sledeći tekstGRADONAČELNICA SMEDEREVA OSLOBOĐENA!

1 KOMENTAR

  1. LAKO JE HVALITI SE TREBA NESTO I KONKRETNO URADITI NE BITI NEKOM **MAJKA NEKOM MACEHA ** LAKO JE HVALITI SE JA SAM POSTIGO SVE BILO JE I VECIH PODUHVATA PA SE NISU HVALILI –MI SMO PROBIJALI OBALE A RESVAVA NIJE BILA NI REGULISANA **MIKA PREDSEDNIK JE BIO IZ SVILJNCA I BATA VAGON ISTO **REGULISALI RESAVU I VRATILI IME SKOLE U SEDLARU **BRANKO RADICEVIC **NA ZALOST ONIMA KOJI SU SVE STO JE BILO LEPO I KORISNO PRODAVALI **RADI NIHOVIH EGZISTENCIJA ** ZIVELA SLOBODA **I SLOBODNA REC**

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime