KOJI SU GLASAČKI LISTIĆI VAŽEĆI, A KOJI NE

0

Glasački listić na kome je nacrtan Čiča Gliša, dopisan Novak Đoković, Vlade Divac ili neki drugi sportista ili filmski junak poput Čaka Norisa… smatraće se važećim, ali pod uslovom da je birač prethodno ispravno zaokružio ili podvukao ime kandidata ili njegovog predlagača.

Republička izborna komisija na predstojećim izborima biće daleko tolerentnija prema „maštovitim“ biračima nego na svim prethodnim. Naime, nekada nije bilo dileme – važeći je samo onaj listić na kome je bio zaokružen redni broj kandidata na predsedničkim izborima ili liste na parlamentarnim.

Ipak, novi pravilnik RIK-a daleko je tolerentaniji i dozvoljava praktično sve, ako je jasno za koga se birač opredelio. Tako može da crta, šara, ispisuju parole, poruke, dopisuju imena…

– Sve to može da se radi, ali ako se na glasačkom listiću opredeli za jednog od kandidata. Ono što usput birač uradi jeste svojevrsna poruka, ali da je želeo da njegov glas bude nevažeći, ne bi nikog zaokružio. Time smo se rukovodili prilikom izrade novih pravila – navodi za „Blic“ Dragan Radulović, član RIK-a.

A kako se sve glasači na predstojećim izborima mogu opredeljivati za kandidate da bi se njihov glas smatrao važećim? I tu je bilo nekoliko promena.

Kao i do sada, građani koji izađu na birališta glasaju zaokruživanjem rednog broja ispred imena učesnika na izborima. Dozvoljeno je međutim i podvlačenje imena i/ili prezimena kandidata, kao i zaokruživanje ili podvlačenje imena ili dela imena predlagača kandidata.

„Ako je glasački listić popunjen na način iz koga se može pouzdano utvrditi za kog kandidata je birač glasao, on će biti važeći uprkos tome što su imena drugih kandidata ili nazivi drugih predlagača kandidata precrtani“, navodi se u Pravilima o radu biračkih odbora za predsedničke izbore 2. aprila.

U njemu piše i da je nevažeći glasački listić onaj koji nije popunjen ili listić koji je tako popunjen da se ne može pouzdano utvrditi za kog kandidata se birač opredelio. Dakle, nevažeći će biti onaj na kome se glasač opredelio za više od jednog kandidata ili njihovih predlagača.

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime