KO ZA 30 DANA NE UZME OTPREMNINU, GUBI PRAVO NA NJU

1

Predsednik Sindikata Industrije kablova u Jagodini Oliver Jovanovski najavio je da danas počinje isplata socijalnog programa za 850 radnika „Kablova“.

Reč je o radnicima, sa više od 30 godina staža i oni će dobiti u proseku od 6.000 do 7.000 evra, rekao je Jovanovski novinarima.

„Socijalni program od Ministarstva privrede je odoboren za sve koji su ga potpisali, za 850 radnika koji su se dobrovoljno prijavili za odlazak“, rekao je Jovanovski u izjavi Tanjugu.

Industrija kablova u Jagodini bila je jedno od 17 strateških zaštićenih preduzeća, a o njenoj daljnjoj sudbini, na osnovu Unapred pripremljenog programa reorganizacije (UPPR), odlučivaće Privredni sud u Kragujevcu u septembru.

Odlaskom 850 radnika u firmi će ostati oko 400, a UPPR je predviđeno da radi 650 do 700 radnika, rekao je ranije generalni direktor Industrije kablova Ratko Vučurović.

„Ima ljudi koji se kolebaju, da li da uzmu novac ili ne, da li da odu ili ostanu, ako novac ne podignu u roku 30 dana, znači da su odsutali“, rekao je Jovanovski.

On je istakao da će se, kada oni odu, primiti nekoliko stotina novih, nedostajućih radnika, da bi preduzeće moglo da funkcionše.

„Ovde niko ne razmišlja o tome da UPPR neće proći, jer firma radi, oko 60 odsto za izvoz, plate i doprinosi se isplaćuju“, rekao je Jovanovski.

Za Sindikat je važno „da niko neće otići silom, oni su se za socijalni program izjasnili bez pritiska i sile“, istakao je Jovanovski.

Generalni direktor Ratko Vučurović rekao je Tanjugu da je UPPR predat Privrednom sudu u maju mesecu i ušao je u proceduru, „a mi ispunjavamo sve uslove da se UPPR usvoji i da narednih pet godina radimo u skladu sa njim“.

„Imamo potencijala u smislu traženja na tržištu, tehničko tehnološke refernce kod kupaca a imamo i tekuće poslovanje koje je dobro, računi nam nisu blokirani i izmirujemo sve tekuće obaveze i to je garancija da će UPPR uspeti“, optimista je Vučurović.

Radnici u ovom preduzeću, izjavili su da već ima problema sa nedostatkom radnika i da direktor Vučurović, angažuje penzionere bivše radnike fabrike koji rade po ugovoru uz mesečnu nadokanadu od 30.000 dinara kako bi se plan proizvodnje ostvario.

Industrija kablova, nekada gigant SFRJ, sa deset hiljada zaposlenih i godišnjim izvozom od 120 milona dolara, lane je imala izvoz od 20.000.000 evra.

Tanjug

Prethodni tekstU GLAMURU POPUNJAVANJE USANA – NA AKCIJI DO 14.AVGUSTA
Sledeći tekstU VLADI NOVI MINISTRI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime