KO TO TAMO PEVA – POČELA RESTAURACIJA ČUVENOG AUTOBUSA!

0

Restauracija autobusa iz kultnog filma „Ko to tamo peva“ počela je u prostorima zagrebačkog Jadran filma a nakon temeljne obnove i vraćanja autobusa u stanje u kakvom je bio za vreme snimanja 1980. godine, planirana je turneja po državama bivše Jugoslavije.

„Napravili smo plan obnove i planiramo ga staviti na točkove do kraja letnje sezone, za turneju po zemljama tzv. regije. Puni naziv tog projekta ne mogu još otkriti, ali radni naslov mu počinje „Tko nas…” Naš autobus je i budući “shuttle” koji će iz centra Zagreba goste voziti na filmske projekcije i događaje u kino klubu Jadran filma“ izjavio je predsednik Upravnog odbora Jadran filma Vinka Grubišić za IndeksHr.

Dušan Kovačević, poznati srpski scenarista, se povodom ovoga oglasio u medijima izjavom da je reč o čistom kršenju autorskih prava i najavio njihovu zaštitu.

Film „Ko to tamo peva“ je komedija apsurda iz 1980. koju je režirao Slobodan Šijan. Scenario za film je napisao Dušan Kovačević koji je o inspiraciji za film rekao: „Ovaj film je inspirisan istinitim događajem jer je zaista istorijska činjenica da je taj autobus dolazio tog dana i da su njegovi putnici bili sličnih sudbina, rešeni da stignu u Beograd.“

Ovaj film predstavlja i višeslojna priča o tragikomičnim nezgodama putnika u dotrajalom autobusu što u osvit rata 1941. iz srpske provincije vozi prema Beogradu, ali i skrivena alegorija o malograđanskom licemjerju u trenucima društvene krize. U ovom filmu su glumili Pavle Vuisić, Aleksandar Berček, Danilo Bata Stojković, Dragan Nikolić, Neda Arnerić i ostali. Godine 1996. članovi Jugoslavenske akademije filma i umjetnosti proglasili su ovaj film najboljim srpskim filmom snimljenom u razdoblju od 1947. do 1995 godine.

Nenad Nikolić, IndeksHR

 

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime