KATOLIČKI VERNICI PROSLAVLJAJU BOŽIĆ

0

Rimokatolička crkva i sve hrišćanske crkve koje vreme računaju po Gregorijanskom kalendaru danas proslavljaju Božić. Beogradski nadbiskup Stanislav Hočevar predvodio je ponoćnu misu u župi svetog Ante Padovanskog, a u 18 sati će služiti misu u župi Krista Kralja.

Božić 25. decembra, po Gregorijanskom kalendaru, proslavljaju Rimokatolička crkva, protestantske i anglikanske crkve, kao i neke pravoslavne crkve koje su prihvatile novo računanje vremena. U hrišćanstvu se veruje da je Hristovo rođenje donelo svetlost istine ljudskom rodu i da je tim događajem ispunjeno starozavetno proročanstvo o rođenju Spasitelja.

Jaslama, u kojima je simbolično predstavljena scena rođenja sa Bogomladencem, Marijom i Josifim, klanjaju se na Božić vernici u katoličkim crkvama i drugim crkvama zapadnog obreda. Beogradski nadbiskup Hočevar je Božićnu poslanicu posvetio ženi i majci porukom da kao što nema Božića bez majke, tako nam nema ni budućnosti bez majki.

„Kad u naše vreme čujemo najgore pogrde i psovke upravo na račun žene, na račun majčinstva, čitavo naše ljudsko biće nužno se uznemiri i strese”, rekao je Hočevar. Naša srca se, kaže, zalede posmatrajući kako često upravo žene postaju predmet trgovine ili pak varljivih reklama.

Kako ne bi svačiji razum postavio ovo logično pitanje: „Je li moguća i odakle dolazi tolika agresivnost u odnosu prema ženama, majkama i je li moguće da i danas kada se svi smatramo tako posvećenima čak i da devojčice bivaju iskorišćavane i zloupotrebavanje”.

Navodeći da kao što nema Božića bez majke tako nam nema ni budućnosti bez majke, on je poručio svima da im ovi praznici budu srećni i blagosloveni i da budu ispunjeni novom svetlošću znanja a da se srca oduševe u ljubavi za novi način života.

„Neka Gospod svima udeli mir, radost, prave poglede na život i dovoljno snage na dosledno življenje, neka tako bude svima nama i u 2017. godini. Svuda neka vladaju radost i uspeh”, poručio je Hočevar koji je tradicionalnim pozdravom „Mir božiji, Hristos se rodi” božićne praznike čestitao i vernicima koji taj praznik slave po Julijanskom kalendaru.

Tanjug

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime