KARATA ZA „DANE KOMEDIJE“ JOŠ IMA!

0

U Kulturnom centru u Jagodini počela prodaja karata za 44. Pozorišni festival najboljih komediografskih ostvarenja Srbije „Dane komedije“ koji se po tradiciji održava od 20. do 27. marta. Najveća jagma vlada za predstavama „Rođendan gospodina Nušića“ – Zvezdara teatra, „Ćelava pevačica“ – Ateljea 212 i „Doktor Nušić“ – Narodnog pozorište Sombor i Kruševačkog pozorišta. Karata još ima!

„Veliko je interesovanje za karte svake godine. Međutim, karata još ima i nema potrebe da se prave gužve ili bilo kakvi problemi. U prodaju je pušteno oko 800 karata, kompleti za zvanični repertoar se ne prodaju već samo pojedinačne karte, a svaki pojedinac može kupiti dve karte za dva predstave na zvaničnom repertuaru, kaže direktor Kulturnig centra u Jagodini, Nebojša Petrović.

Cena je 500 dinara po komadu, kao i prošle godine a cena kompleta za sedam predstava u konkurenciji za nagrade i osmoj za nagrađene, je 4.000 dinara. Štampano je 438 kompleta koliko sala u kojoj se održavaju predstave ima mesta.

1.    „Mister dolar“ – Narodno pozorište Subotica, režija Snežana Trišić
Celokupni ansambl srpske drame Narodnog pozorišta Subotice, u adaptaciji Nušićevog teksta koji su izvršili dramaturg Dimitrije Kokanov i rediteljka Snežana Trišić, postaje Nušićevsko Brehtovski politički komad u kome i Nušić i Breht poručuju: Istina je konkretna!
2.    „Postmoderni kabare dobrog vojnika Švejka“ – Šabačko pozorište po Jaroslavu Hašeku, adaptacija i režija Aleksandar Lukač.
I u ovoj predstavi pred nama je čitav ansambl jednog srpskog pozorišta. U ovom antiratnom kabareu menjajući žanrove komedije, kabarea, groteske, ginjola, Aleksandar Lukač i anasambl Šabačkog pozorišta ostvaraju skupnost igre i izuzetnu dilatiranu energiju.
3.    Ežen Jonesko „Ćelava pevačica“ – Atelje 212, rediteljka Isidora Goncić.
Ova Joneskova tragična farsa predstavlja i dovodi na festival mlade glumce sa Fakulteta dramskih umetnosti i mladu rediteljku Isidoru Goncić. Igra ovih mladih glumaca, ističem ulogu Anđele Jovanović, je generacijska pobuna protiv sveta koji je izgubio svoju metafizičku dimenziju i srlja u iracionalno samouništenje. Ovom predstavom Festival predstavlja podmladak pozorišta Srbije kome tek pripadaju dugi dani pozorišta i festivala.
4.    „Potpuno skraćena istorija Srbije“ – Pozorište mladih Novi Sad. Autori teksta dramaturškinja Maja Pelević i dramaturg Slobodan Obradović i rediteljka Olivera Đorđević uz veoma vredan ansambl Pozorišta mladih iz Novog Sada smeh pronalazi u anatomiji našeg mentaliteta koji se čini toliko dugo nepromenjivim.
5.    Branislav Nušić „Vlast“ – Narodno pozorište Zrenjanin, reditelj Dušan Petrović.
I ova predstava nastaje kao rad velikog ansambla Narodnog pozorišta „Toša Jovanović“. Reditelj kroz elemente stend ap komedije i kabarea istražuje temu vlasti, temu koja se od Nušićevog doba do danas nažalost ne može zaobići, a izgleda da se njena suština ne menja.
6.    „Rođendan gospodina Nušića“ – Zvezdara teatar, autora Dušana Kovačevića, reditelj Nebojša Bradić.
Već decenijama živimo u društvu u kojem je neophodno postavljati na scenu bilo koji Nušićev komad. Naš veliki dramski pisac Dušan Kovačević kroz svoj novi komad analizira Nušićevu komediju kao pokušaj pobede nad nedaćama i nesigurnostima na kojima počiva istorija Srbije. Izuzetna glumačka kreacija Dragana Petrovića i Branislava Lečića.
7.    „Doktor Nušić“ – Narodno pozorište Sombor i Kruševačko pozorište u koprodukciji, reditelj Kokan Mladenović.
Kokan Mladenović sa odličnim ansamblom Sombora i Kruševca, predvođen Branislavom Trifunovićem kreće na put predstave i tokom ovoga puta susreće Bertolta Brehta i svi nam oni govore glasno: „Upalite sva svetla! Pustite nas da sanjamo u jasnoći!“

Ovogodišnja dobitnica nagarde za životno delo i Zlatnog ćurana je dramska umetnica Svetlana Bojković.

Pokrovitelj festivala je Ministarstvo kulture i informisanja i Skupština grada Jagodine.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime