Kamenje i stene lete na sve strane, vlasnici parcela kažu da ne smeju u svoj posed

5

Vlasnica parcele koja se nalazi pored kamenoloma na planini Babau Paraćinu, kaže da su na njenom posedu delovi stena i kamena te da joj je posečeno drveće. Ona nije htela da proda svoj posed vlasniku kamenoloma.

„Na mojoj parceli nalazi se šuma, pored moje je parcela mog rođaka. Vlasnik Kruševac puta koji minira u kamenolomu je kupio parcelu do moje i na njoj je drveće posečeno. Ali je sečeno i u okolini. Zvala sam geometra da izađe da se tačno odrede granice mog imanja. Radnici te firme su raznosili drveće i veoma sam zabrinuta da su ušli i u moj posed. Ja sam ih zatekla i zvala policiju. Ne može se seći šuma i nositi drveće dok geometar ne izađe da se tačno odredi gde je posed koji je Kruševac put kupio a gde je moje. Znate li da su drugoj ženi prokrčili stoletnu šumu i da je žena van sebe? I to nije sve! Ja moje imanje nisam htela da prodam. Miniranja se obavljaju bez sirene i znaka upozorenja tako da ne smem ni da odem, možda me ubije stena ili kamenje“ kaže Jadranka Sibinović.

Godinu dana već meštani ovih sela protestuju zbog miniranja u kamenolomu tvrdeći da su im urušeni putevi, da im miniranja uništavaju imovinu i da je jedini logičan sled ovih događaja – iseljavanje meštana iz paraćinskih sela što nije njihova želja.

„Moj komšija takoše nije hteo da proda parcelu i njemu je sada cela ta parcela zatrpana. Čovek koji je preživeo dva infarkta ne može da im se suprotstavi. Prepušteni smo sami sebi i nikoga nema da nas zaštiti“ dodaje ona.

Branioci ovih sela okupljeni oko neformalnog udruženja „Odbranimo planinu Babu, Planu i Lešje“ godinu dana apeluju na sve državne institucije, opštinsko rukovodstvo da se miniranje planine Babe zaustavi. 

„Na parceli 260 koju vlasnik firme koja vrši miniranje nije uspeo da otkupi su se nalazili stoletni hrastovi u vlasništvu Vere Ljubisavljević koja se upokojila pre dve nedelje. Zlotvor je iskoristio situaciju dok se ne uradi ostavinska rasprava između 3 ćerke, koje su odbile da prodaju nasledstvo, upao je u njihov posed i nemilosrdno posekao stabla stoletnih hrastova. Želi zlotvor time da zastraši naslednike i da popuste pod pritiskom i prodaju mu golu zemlju koja ostaje posle posečene šume i povađenih panjeva koji neće moći da svedoče o stablima koja su tu rasla više od 100 godina. Umesto da se suprotstave radnici i odbiju da učestvuju u tom zlodelu, da ustanu i odbrane svoju sugrađanku oni su jedva dočekali da obezbede svoje porodice ukradenim drvima! Ćerka Slavica koja je obaveštena šta se radi sa njenim nasledstvom je pokušavala sve da to spreči, prijavila je policiji slučaj i tamo naišla na zatvorena vrata, pokušala je da dođe do predsednika opštine koji se po običaju pravio da ništa ne zna, da će videti on u policiji kako to oni odbijaju da izađu i spreče stvaranje veće štete, kaže joj da to ne smeju da rade ako nisu kupili parcelu… Snimak koji vam prilažemo pokazuje koliko se zainteresovao predsednik da pomogne! Meštani su sve više besni dok se seču pluća planine i umesto čistog vazduha dobijaju kancerogenu prašinu!“ navodi ovo udruženje.

 

Prethodni tekstU Svilajncu otvorena švajcarska kompanija „Regent Lighting“
Sledeći tekstObijen vrtić „Sunce“ u Jagodini

5 KOMENTARA

    • Drago mi je da ste objavili moj komentar,sume seku svi od reda,malo ko sadi.2017 posejao sam 7000 hrastovog zira,niklo je pola ,udomio sam 1500 sadnica,ostalo je jos toliko,iako poklanjam sadnice niko nije zainteresovan,svi se pitaju kad stizu za prodaju,posekos hrastove koje su posadili dedovi,koje prodaju, na nove kuce stavljaju plasticnu stolariju,koja ce propasti za koju godinu.Imam kucu od kamena i cerpica sa hrastovom gradjom starom 100 godina i nema joj mane.Danas se sve svodi na brzu lovu.Tako i ova stetocina misli samo na bogacenje i nezakonito unistava imovinu postenih ljudi.Unistava sume ,koje je neko gajio stolecima.Ako obican domacin posece svoj hrast ,eto odmah inspekcije,pa gde je ta inspekcija sada,ili je potplacena ili spava.Srbijasume su nadlezne za secu sume u skladu sa Zakonom o sumama.

      • Strasno je ovo sto se desava. Pitam se zasto narod cuti i trpi. Ni turci ni nemci ni ostali okupatori nisu brutalnije unistavali nasu zemlju! Nedopustivo! Sta se to desilo sa nasim narodom da ga ne zanima nista osim da trci za zaradom i da se slihta svakoj garnituri na vlasti, da „ne talasa“ zbog sitnih interesa.. Gde nestade hrabri srpski narod??

        • Ispran im je mozak otronim medijima,a obrazovanje na najnizem nivou.Ko danas cita knige,svi zure u neke kutije:TV,internet,mobilni telefon, ulicom ga ne ispustaju iz ruku,cak i po cenu saobracajke.Da ih na primer pitas ,koje Efride Jelinek,Peter Hadke ili Dijana Budisavljevic,nebi znali.Medjutim,znaju sve ucesnike parova i zadruge.Cast malom broju ljudi koji se zalazu za obrazovnje,kulturu i zastitu prirode i porodicnih vrednosti.Moc medija je ubitacan,reklame su na TV-u svakih pet minuta,o svim mogucim potrosackim lazima.O blazenom zivotu,porodicnoj harmoniji,niko ne razmislja,samo pare.Svaka cast ljudima koji su svoji,koji gaje ljubav prema sredini u kojoj zive.Ines nije sve izgubljeno,postoji zdravo jezgro.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime