Kako unaprediti svoj sajt?

0

U današnje vreme, kada je internet sveprisutan, sajt je od neprocenjive važnosti za bilo koji biznis. Sajt je vaša online prodavnica, vaša reklama, vaša karta za uspeh. Zato je izuzetno važno da kada kupci na Google-u traže proizvod ili uslugu koju vi nudite, prvo nalete na vaš sajt. Ako sajt nije dobro rangiran, oni ga neće ni videti, što znači da nećete dobiti nove klijente i nećete ostvariti profit.

Na sreću, postoje načini da unapredite svoj sajt i poboljšate njegovu vidljivost, a u nastavku teksta pročitajte i kako.

SEO optimizacija sajta

SEO optimizacija je dugoročno najisplativiji način da dođete do kupaca online, i najprecizniji način da vas pronađu korisnici.

SEO iliti optimizacija za pretraživače predstavlja poduhvat unapređenja sajta, tačnije optimizacija koda, strukture i sadržaja, kao i njegovog autoriteta, s ciljem visokog rangiranja sajta

To je optimizacija tekstova i fotografija koje se pojavljuju na sajtu. Tekstovi moraju biti autorski, optimizovani na ciljane ključne reči koje potencijalni posetioci pretražuju putem pretraživača i dovoljno dugački kako bi bili adekvatno prepoznati od strane Google-a u organskim rezultatima. 

Tehničku optimizaciju web sajta je dobro raditi prvog meseca, kada se sajt doteruje tehnički i sadržajno za Google. SEO poslovi se razlikuju u zavisnosti da li web sajt već postoji ili tek treba da se kreira. Ali svakako je ovo nešto što će u velikoj meri poboljšati i unaprediti vaš sajt.

Kreirajte kvalitetan sadržaj

Kreiranje kvalitetnog sadržaja je jedan od najvažnijih faktora za poboljšanje sajta. Kvalitetan sadržaj će privući više posetilaca na vaš sajt, povećati vreme provedeno na sajtu i poboljšati konverziju.

Kvalitetan sadržaj podrazumeva:

 • Sadržaj treba da bude informativan i da pruži vredne informacije posetiocima sajta.
 • Treba da bude relevantan za ciljnu grupu posetilaca, ali treba da bude dovoljno zanimljiv i da drži pažnju.
 • Mora da bude originalan i da ne bude plagijat. Istražite teme o kojima želite da pišete 
 • Poželjno je da bude u formatu koji se lako čita i razume, i dobro je koristiti što više slika i video zapisa.
 • Treba da se redovno ažurira kako bi posetioci sajta uvek imali najnovije informacije.

Kada kreirate kvalitetan sadržaj, uvek imajte na umu sledeće:

 • Ciljnu grupu posetilaca – Ko su vaši posetioci? Šta ih zanima?
 • Problem koji rešavate – Koji problem svojim sadržajem rešavate za posetioce?
 • Interesovanje posetilaca – Šta posetioci žele da pročitaju? Šta ih zanima?
 • Konkurenciju – Koji sadržaj nude vaši konkurenti? Kako se vaš sadržaj razlikuje od njihovog?

Kreiranje kvalitetnog sadržaja je zahtevno, ali je neophodno za uspeh sajta. Ako ste spremni da uložite u kreiranje kvalitetnog sadržaja, vaš sajt će vam se sigurno isplatiti.

Pravilno struktuirajte sajt

Dobra struktura sajta je od suštinskog značaja za njegov uspeh. Ona će pomoći korisnicima da lako pronađu ono što traže, a to će se pozitivno odraziti na SEO rangiranje sajta.

Kada je reč o strukturi sajta, postoje nekoliko važnih elemenata na koje treba obratiti pažnju:

 • Jasna navigacija – Korisnici treba da budu u stanju da lako pronađu ono što traže na vašem sajtu. Zato je važno da vaša navigacija bude jasna i intuitivna. Koristite kratke, opisne linkove i izbegavajte dugačke menije.
 • Logična organizacija sadržaja – Sačuvajte strukturu vašeg sajta logičnom i hijerarhijskom. Korisnici treba da budu u stanju da lako prate sadržaj sajta i da dođu do informacija koje im trebaju.
 • Korišćenje breadcrumbs-a – Breadcrumbs je kratka tekstualna putanja koja pomaže korisnicima da vide gde se nalaze na sajtu. Oni se nalaze na vrhu stranice i prikazuju putanju do trenutne stranice od početne stranice sajta.
 • Upotreba ključnih reči u naslovima i meta opisima – Ključne reči su važne za SEO rangiranje sajta. Zato je važno da koristite ključne reči u naslovima i meta opisima stranica sajta.
 • Koristite malo linkova na početnoj stranici sajta – Korisnici treba da budu u stanju da lako pronađu ono što traže bez da moraju da prelaze kroz mnogo linkova.
 • Koristite kategorije i tagove za organizaciju sadržaja – Ovo će pomoći korisnicima da pronađu slične sadržaje.
 • Koristite jasne i opisne naslove i opise za stranice sajta – Ovo će pomoći korisnicima da lakše pronađu ono što im je potrebno.
 • Ažurirajte sadržaj sajta redovno – To će pomoći da vaš sajt bude relevantan za korisnike i da se dobro rangira na Google-u.

Uradite mobilnu optimizaciju sajta 

Ovo je proces prilagođavanja sajta tako da bude prikladan za mobilne uređaje, kao što su pametni telefoni i tableti. Mobilna optimizacija je važna iz nekoliko razloga:

 • Više od polovine pretraživanja na Google-u se vrši preko mobilnih telefona. To znači da ako vaš sajt nije optimizovan za mobilne uređaje, propustićete značajan broj potencijalnih posetilaca.
 • Google daje prednost sajtovima koji su optimizovani za mobilne uređaje u rezultatima pretrage. To znači da će vaš sajt biti vidljiviji u rezultatima pretrage, što će vam doneti više posetilaca.

Mobilna optimizacija sajta podrazumeva nekoliko ključnih elemenata:

 • Responsive dizajn – Responsive dizajn je dizajn sajta koji se automatski prilagođava veličini ekrana mobilnog uređaja. To znači da će vaš sajt izgledati dobro i na malim i na velikim ekranima.
 • Brzina sajta – Mobilni korisnici su manje tolerantni na spore sajtove. Zato je važno da vaš sajt bude dovoljno brz i da se učita u roku od nekoliko sekundi.
 • Prilagođavanje sadržaja – Sadržaj na vašem sajtu treba da bude prilagođen mobilnim korisnicima. To znači da tekst treba da bude kratak i jasan, a slike treba da budu optimizovane za mobilne uređaje.

Ako želite da vaš sajt bude što bolje rangiran na Google-u, važno je da ga optimizujete za mobilne uređaje. Mobilna optimizacija je ključna za uspeh vašeg sajta u današnjem internet svetu.

Foto pixabay.com

Prethodni tekst6 načina da uz malo novca transformišete izgled svog doma
Sledeći tekstOd 1. septembra saobraćajna policija nosiće kamere na uniformama

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime