Od 1. septembra saobraćajna policija nosiće kamere na uniformama

0

Od 1. septembra saobraćajna policija, u sklopu pilot-projekta, uvodi kamere koje će se nositi na uniformama. Njih će u početku imati saobraćajci na auto-putu kroz Beograd i u presretačima širom zemlje, a plan je da postanu deo osnovne opreme saobraćajnog policajca, piše RTS
Pokušaji podmićivanja policajaca uskoro će biti i snimljeni. Osim značke, saobraćajni policajci će na uniformu kačiti i kameru.
„Policijski službenici nosiće ih na vidljivom delu uniforme prilikom kontrole saobraćaja i snimaće kompletnu intervenciju. Ove kamere beleže ceo postupak kontrole učesnika u saobraćaju i uveren sam da će zaštiti integritet policajaca, ali i građana od eventualnih zloupotreba. Po nalogu suda moći ćemo da koristimo snimke sa ovih kamera, onog trenutka kada pred sudom građanin negira činjenje krivičnog dela ili saobraćajnog prekršaja“, naveo je ministar unutrašnjih poslova Bratislav Gašić.Snimljeni materijal čuva se 45 dana, nakon čega se automatizovano briše. Ko će tim podacima moći da pristupi, definisaće protokol u skladu sa Zakonom o zaštiti podataka o ličnosti.

„Sud i tužilaštvo mogu da traže da dobiju snimke i podatke, ali će čuvanje podataka biti kod organa koji vode postupak. Biće striktan i rigorozan pristup, znaće se po JMBG-u i lozinki koju će imati svako ko ima pristup ko je obrađivao podatke i koristio snimke“, ističe načelnik Uprave saobraćajne policije Slaviša Lakićević.

SAD donirale 60 kamera
Prvih šezdeset kamera saobraćajnoj policiji, obuku i servere donirale su Sjedinjene Države, u kojima je primena takve tehnologije široko rasprostranjena.

„Partnerstvo SAD sa MUP-om Srbije traje decenijama i ostajemo veoma posvećeni tome da radimo sa vlastima u Srbiji kako bismo bili sigurni da će oni doprineti boljoj bezbednosti svih sredina u Srbiji i poštovanju građanskih prava, a ove kamere koje su sastavni deo uniformi pomoći će u ostvarenju tog cilja“, rekao je ambasador SAD u Beogradu Kristofer Hil.

Kamere na uniformama nose i saobraćajci u 13 evropskih država, među kojima su i nama susedne Bugarska, Rumunija i Mađarska.

 

Foto MUP

Prethodni tekstKako unaprediti svoj sajt?
Sledeći tekstJavni poziv za prijavu kandidata za popisivače u Popisu poljoprivrede 2023

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime