KAKO NAPRAVITI HERBARIJUM

1

Premda nas podseća na filmove o dokonim damama iz viktorijanskog doba, pravljenje herbarijuma i danas može da bude lepa razonoda, odličan način da se zabavite s decom a i put do originalne kolekcije uspomena na letnje dane. A može biti i obaveza za učenike petog razreda osnovnih škola, koji do kraja godine moraju spremiti Herbarijum iz predmeta – biologija.

Filigranski oblici i tople boje cvetova, kao i raznovrsne teksture lišća i grančica čine biljke iz našeg vrta neponovljivim umetničkim delima prirode. Zato nas sve pomalo rastužuje dolazak jeseni, ma koliko ona bila čarobna u vatrometu boja. Pravo rešenje da sačuvate delić prirode za hladne, snežne dane jeste da napravite herbarijum a mi vam predlažemo tri načina od kojih će bar jedan, sigurno, biti po vašem ukusu.

Jednostavno presovanje – Tehnika kojom smo se svi služili u školskim danima je ostavljanje odabranih cvetova između listova telefonskih imenika ili svežnjeva starih novina.HERBARIJUM 1

Istinski posvećenici odlučiće se i da naprave posebnu mapu za herbarijum, od dve ploče od čvrstog materijala (recimo, od tanke iverice ili šper-ploče) između kojih ima mesta za nekoliko ploča kartona istih dimenzija a koje se mogu pritezati po potrebi (odgovarajućim kaiševima ili pomoću zavrtnja koje treba provući kroz rupice u uglovima ploča). Između kartona je, takođe, dobro složiti nekoliko listova starih novina ili sličnog papira koji može da upije vlagu iz cvetova. Imajte na umu da je za ovu tehniku sušenja potrebno nekoliko nedelja da biste dobili željeni rezultat.

Sušenje peglom – Ova tehnika idealno može da posluži ako želite da osušite čitav buketić koji ste složili u kompoziciju u skladu s vašim zamislima. Takođe, dopašće vam se metod sušenja peglom ukoliko nemate strpljenja da čekate nedeljama. Potrebni su vam – odabrani cvetovi i listovi, nekoliko listova papira za pečenje, listovi kuhinjskih papirnih ubrusa i pegla. Na jedan list papira za pečenje složite odabrane biljke, prekrite ih drugim listom papira za pečenje pa preko svega toga složite dva-tri lista ubrusa. Blago zagrejanom peglom prelazite prvo preko ivica složenih listova, pa prilazite oprezno sve bliže cvetovima. Same cvetove treba peglati vrlo blago, bez predugog zadržavanje pegle, jer ćete inače oni prebrzo potamneti. Pažljivo okrenite čitavu kompoziciju, pa peglajte i sa naličja. Čitav postupak traje prilično kratko, ne više od 3-4 minuta. Sačekajte da se cveće ohladi, pa pažljivo razdvojite papir. Ukoliko u cvetovima i dalje ima vlage (osušeni cvetovi neće biti više fleksibilni ni mekani, već sasvim kruti) ponovite postupak.

Sušenje u mikrotalasnoj pećnici – Ovo je metod kojim se mogu poslužiti oni najnestrpljiviji – sve će biti gotovo za minut ili, eventualno minut i po. Toliko je potrebno da u pećnici grejete odabrani cvet složen između dva lista kuhinjskog papira. Najbolje će biti da preko papira stavite neki ravan stakleni predmet – tanjir, staklenu ploču ili činiju s ravnim dnom.

Izvor: Lisa / Moja lepa bašta

Prethodni tekstU ZAVIČAJNOM MUZEJU ZANIMLJIV PROGRAM OD ČETVRTKA DO SUBOTE
Sledeći tekstVUČIĆ: JANKOVIĆA NE PRISLUŠKUJU

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime