Kako da trajno rešimo problem budji u domu?

0

Zbog povećani vlažnosti u našem domu, kao posledica se pojavljuje buđ. Karakteristične crne mrlje na zidu narušavaju izgled našeg doma, šire neprijatan miris, a takođe mogu uzrokovati ozbiljne zdravstvene probleme po naš respiratorni sistem i zdravlje. Pored svega, ukoliko se ne reaguje na vreme, uklanjanje buđi može da bude veliki posao, pa će samim tim izazvati i velike troškove.

Kako biste sve ovo izbegli trebalo bi da reagujete odmah čim primetite i najmanje tragove buđi u vašem domu. A koje korake je potrebno da preduzmete i kako da se trajno rešite buđi saznajte u nastavku.

Uklanjanje postojeće buđi

Kada se buđ već pojavila u našim prostorijama, prvi korak koji moramo da preduzmemo jeste da je uklonimo. U ovome će nam pomoći neko sredstvo protiv buđi. Kao vrlo efikasno sredstvo se može izdvojiti ALGICIDE Plus. 

Upotreba ovog sredstva je vrlo jednostavna i nike vam potreban majstor. Sve što bi trebalo da uradite je da pre nanošenja ovog rastvora, zaražene površine isperete mlazom vode, obrisati mokrom krpom ili sunđerom. Nakon sušenja, zaražene površine premažete razređenim rastvorom. 

ALGICID Plus se nanosi četkom, molerskim valjkom ili prskanjem, ukoliko se koristi bočica sa raspršivačem, ali tada se rastvor ne razređuje. Za jako zahvaćene površine preporučuje se dvoslojno nanošenje. Drugi sloj se u ovom slučaju nanosi od 8h do 12h sati posle nanošenja prvog sloja.

U slučaju da ste kasno uočili ili kasno reagovali na buđ, može da se desi da se buđ uvukla nešto dublje u zidove. U tom slučaju jedino rešenje je obijanje zidova sve dok se ne stigne do zdravog dela zida.

Kao rešenju se neretko pribegava krečenje. Odmah da kažemo da to ne činite, jer se u tom slučaju radi samo o maskiranju problema. Čak iako ste prethodno ukloniti temeljno buđ, to ne znači da se ona neće pojaviti. Kako se uklanjanjem buđi i krečenjem ne uklanja izvor vlage, a regularne boje za zidove nisu otporne na pojavu buđi, to je sasvim izvesno da će se ona ponovo pojaviti u nekom trenutku. O trajnom rešenju protiv buđi u nastavku.

Trajno rešenje i prevencija pojave buđi

Kada ste uklonili buđ, potrebno je da povratite stari sjaj vašim zidovima i istovremeno sprečite ponovnu pojavu buđi. Važno je da napomenemo, ukoliko je uzrok za pojavu vlage i buđi u vašem domu bio kvar (pucanje vodovodne cevi, curenje oluka, kroca…) koji je uklonjen, ondamožete krečiti bojom kojom vi želite. Kako izvora vlage više nema, nema ni bojazni od pojave buđi, pa tako vaš zid sada mogu da krase uobičajene poludisperzivne boje, pa čak i razne dekorativne tehnike za zidove.

Samo da napomenemo da je na površine koje su tretirane sredstvom protiv buđi, Algicidom Plus, moguće nanositi boje nakon 8h do 12h od zadnjeg nanošenja sredstva.

U slučaju da su vaši zidovi izloženi konstatnim izvorima vlage ili su hidroizolacija, kao i termoizolacija loše urađeni, onda će vam biti potrebne posebne boje otporne na buđ. Ove boje su namenjene za dekorativnu zaštitu zidova i plafona u prostorijama u kojima zbog visoke relativne vlažnosti vazduha nastaje buđ.

Kao jedna takva boja izdvaja se JUPOL Citro. Ovo je boja za unutrašnje zidove i plafone, kreirana na bazi vodene disperzije polimernih veziva. JUPOL Citro se najčešće koristi za prostorije u kojima je najveća kondenzacija vazduha, a to su kuhinje, kupatila, sanitarne prostorije, praonice. Takođe, često se koristi i u objektima u kojima nije potreban nanos perivih boja. 

Boja se nanosi u dva sloja u razmaku 4 – 6 sati. Nanos boje se vrši s adugodlakim krznenim odnosno tekstilnim molerskim valjkom (dužina vlakana odnosno niti iznosi 18 – 20 mm), sa molerskom četkom odgovarajućom za nanos disperzijskih zidnih boja ili špricanjem. 

 

Boja se nanosi na sve vrste podloga od i finih maltera, gips, kartonske i vlaknenocementne ploče, iverice, neomalterisani beton, i ostalo. Boja se čak uspešno nanosi i na dobro prihvaćene stare disperzijske premaze i dobro prihvaćene dekorativne maltere svih vrsta.

 

Kada je reč o izboru boja, JUPOL Citro se pojavljuje u 150 različitih nijansi, pa je sasvim sigurno da ćete pronaći odgovarajuću nijansu za vaš dom.

 

Kada ste završili proces krečenja sa ovom bojom, evo još nekoliko stvari koje možete preduzeti kako se buđ više ne bi pojavila u vašem domu:

 

  • Redovno provetravajte sve prostorije kod kojih postoji veća verovatnoća za pojavu buđi i algi, najčešće su to kupatilo i kuhinja.
  • Relativnu vlažnost unutrašnjih prostorija održavajte na najviše 60%, a poželjno je i manje.
  • Omogućite izlaz vodenee par iz vaše kuhinje (otvaranjem prozora tokom kuvanja ili ugradnjom aspiratora).
  • Uklonite suvušne komadde nameštaja i nemojte nameštaj držati previše blizu zida. 
  • Ukoliko imate prostorije koje se ne greju tokom zime, držite ih zatvorenim.

Ukoliko ste preduzeli sve ove mere vaš dom je sada trajno obezbeđen od pojave buđi!

 

Foto freepik.com

Prethodni tekstSutra počinje isplata 20.000 dinara penzionerima
Sledeći tekstCRTA – Neophodno je hitno reagovanje tužilaštva na navode o falsifikovanju potpisa

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime