KAKO DA PRIPREMITE TRADICIONALNI ŠVAJCARSKI RACLETTE?

1
goca
piše Goca Janjić

Raclette je naziv  za sir ali i za tradicionalno švajcarsko jelo .Jednostavno za pripremu – sastoji se od sira rakleta koji se topi, kuvanog krompira u ljusci, kiselih krastavčića I kiselog crnog luka uz dodatak mlevenog bibera . Ime dolazi od francuskog glagola “ racler“ koj znači – “grebati“ zbog načina na koji se topljeni sir grebe sa velikog komada.

Uz navedene sastojke, potrebno je imati I opremu za topljenje sira, postoje razne varijante I obično svaka švajcarska porodica ima tzv. Raclette gril koji podseća na toster ali postoje i razni drugi držači i grilovi za sir u zavisnosti da li se sprema kod kuće ili npr u restoranu.

Poreklo Raclette-a se vezuje za francuski deo alpske regije Valais (Vale) kantona u Švajcarskoj.  Prema legendi, lokalni stočari su sedeli uz logorsku vatru i sir koji je stajao na steni  uz vatru, počeo je da se topi. Neki farmer ga je ostrugao sa stene i probao  i ukus mu je bio božanski. Tu je bilo i krompira pa su sve pomešali uz neizostavnu kiselu salatu od krastavca i luka.

Svi koji su čitali knjigu Hajdi , sećaju se da je ona kod svog deke u Alpima jela “sir za prženje“ i to je upravo bio raklet.

Da li zato što je sve počelo u kantonu Vale, smatra se da je Valiski raklet najbolji i najkvalitetniji.

12Potrebno je :

Sir Raclette (količina u zavisnosti od broja osoba i apetita)

Kuvani krompir u ljusci

Kiseli krastavčići

Kiseli crni luk

Mleveni biber

So

Gril za raklet

U nedostatku ovog sira, može se koristiti bilo koji topljeni sir  kao i u nedostatku raklet grila, preporučujem da topite  sir u teflonskom tiganju.

5Večera je pravi ritual :

U tanjir se stavi kuvani krompir, krastavčići i crni luk , kao i biber. Krompir se izgnjavi viljuškom pa se preko njega stavi topljeni sir. Lagano se jede uz lagano konzumiranje belog vina. Veče obećava relaksirajuću atmosferu i potpuno interaktivno druženje jer je ovo jelo koje se obavezno jede u društvu. Jede se lagano, jednostavno, bez obaveza – čitav ritual je opuštajući. Ne prestaje se dok stomak nije pun.

 Skuvajte i čaj od nane za kraj – prijaće.

Prijatno!

Prethodni tekstNA BEOGRADSKOM AERODROMU NAĐENO 10 ŠKOLSKIH BOMBI
Sledeći tekstIRISH PAB POZIVA VAS NA NAJBOLJI VIKEND U SRBIJI – „BATTLEME“ U JAGODINI

1 KOMENTAR

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime