
Raclette je naziv za sir ali i za tradicionalno švajcarsko jelo .Jednostavno za pripremu – sastoji se od sira rakleta koji se topi, kuvanog krompira u ljusci, kiselih krastavčića I kiselog crnog luka uz dodatak mlevenog bibera . Ime dolazi od francuskog glagola “ racler“ koj znači – “grebati“ zbog načina na koji se topljeni sir grebe sa velikog komada.
Uz navedene sastojke, potrebno je imati I opremu za topljenje sira, postoje razne varijante I obično svaka švajcarska porodica ima tzv. Raclette gril koji podseća na toster ali postoje i razni drugi držači i grilovi za sir u zavisnosti da li se sprema kod kuće ili npr u restoranu.
Poreklo Raclette-a se vezuje za francuski deo alpske regije Valais (Vale) kantona u Švajcarskoj. Prema legendi, lokalni stočari su sedeli uz logorsku vatru i sir koji je stajao na steni uz vatru, počeo je da se topi. Neki farmer ga je ostrugao sa stene i probao i ukus mu je bio božanski. Tu je bilo i krompira pa su sve pomešali uz neizostavnu kiselu salatu od krastavca i luka.
Svi koji su čitali knjigu Hajdi , sećaju se da je ona kod svog deke u Alpima jela “sir za prženje“ i to je upravo bio raklet.
Da li zato što je sve počelo u kantonu Vale, smatra se da je Valiski raklet najbolji i najkvalitetniji.
Sir Raclette (količina u zavisnosti od broja osoba i apetita)
Kuvani krompir u ljusci
Kiseli krastavčići
Kiseli crni luk
Mleveni biber
So
Gril za raklet
U nedostatku ovog sira, može se koristiti bilo koji topljeni sir kao i u nedostatku raklet grila, preporučujem da topite sir u teflonskom tiganju.
U tanjir se stavi kuvani krompir, krastavčići i crni luk , kao i biber. Krompir se izgnjavi viljuškom pa se preko njega stavi topljeni sir. Lagano se jede uz lagano konzumiranje belog vina. Veče obećava relaksirajuću atmosferu i potpuno interaktivno druženje jer je ovo jelo koje se obavezno jede u društvu. Jede se lagano, jednostavno, bez obaveza – čitav ritual je opuštajući. Ne prestaje se dok stomak nije pun.
Skuvajte i čaj od nane za kraj – prijaće.
Prijatno!
Zanima me koji restoran u Beogradu sluzi preko jela topljeni raclette