Jurić: Zašto niko nije vodio računa o nalazima veštaka i psihijatra?

0

Višestruki silovatelj Ninoslav Jovanović pušten je na slobodu u martu. Pre sedam dana nestala je 12-odišnja devojčica. Sumnja se da ju je on oteo.

Strah meštana Malče da će Jovanović ponoviti krivično delo i upozorenja Igora Jurića bili su opravdani. Kakvu kaznu zaslužuje monstrum, zašto niko nije vodio računa o nalazima veštaka i psihijatra, kako je moguće da Jovanović nije bio u vidokrugu nadležnih od kada je izašao iz zatvora? To su pitanja za Zoru Dobričanin, advokata i Igora Jurića, osnivača fondacije „Tijana Jurić“.

Zora Dobričanin odmah je izjavila da Jovanović neće dobiti doživotnu kaznu zatvora, jer se takva kazna prsuđuju samo u slučajevima sa smrtnim ishodom.
Ali, dodaje ona, ako je tri puta osuđivan za silovanje i srodna krivična dela, ono što je potrebno u ovom slučaju je psihijatrijsko veštačenje Jovanovića. Jer ukoliko se za učinioce krivičnog dela ustanovi neuračunljivost njima se izriče mera obaveznog psihijatrijskog lečenja u ustanovi i to može da traje zauvek, objasnila je Dobričanin.

„Malčanski berberin“ prvi put je za silovanje devojke i devojčice 1996. godine osuđen na deset godina robije i pušten uslovno posle 9 godina.

I odmah je počinio novo krivično delo, oteo je devojčicu od 12 godina i silovao, oteo je još jednu devojčicu ali je ona uspela da pobegne. Tada je osuđen na 15 godina ali mu je sud smanjio kaznu na 12 godina.

Izašao je iz zatvora u januaru prošle godine i tada je 30 roditelja i meštana Malče pisalo Igoru Juriću da strahuju da će ponoviti krivično delo.

Jovanović je preko Fejsbuka počeo da uznemirava žene, a pisao je i na stranici za otkup kose. Zbog toga je uhapšen u oktobru prošle godine i odležao je pet meseci robije. Izašao je u martu iz zatvora, od tada nijedno dete samo nije išlo kroz Malču.

„Znao sam da će se ovo desiti, smo se bogu molim da je devojčica živa. Kada kažem da sam znao ne kažem to zbog toga što sam vidovit, već zato što je to očigledno“, rekao je Igor Jurić, osnivač Fondacije „Tijana Jurić“.

„Ako se ne daj bože dete nađe mrtvo ovo je propust svih, nas i mene lično, jer nisam bio dovoljno agresivan u traženju da on bude pod nadzorom policije“, istakao je on.

Na pitanje kako je moguće da, nakon svega, Jovanović nema takav policijski nadzor, Jurić kaže da je moguće jer je „Marijin zakon“ uveden 2013, a zločini su izvršeni pre toga pa je Jovanović izašao iz zatvora i slobodno se šetao.

„Policija ga je tek na osnovu naših prijava, jer smo uspeli da ga pratimo po društvenim mrežama, privela i on je pritvoren na još šest meseci“, istakao je Jurić.

Međutim, on je rekao i da bi voleo da vidi tog sudiju i advokata koji su tog i takvog čoveka pustili na slobodu. Dodao je i da bi ti ljudi morali da snose neku odgovornost.

A zašto je pušten? Jurić kaže jer se pristojno i lepo ponašao u zatvoru. „To će se desiti i s ubicom mog deteta“, kazao je on.

B92

 

Prethodni tekstJoš traje potraga za Monikom Karimanović
Sledeći tekstMalčanski berberin nije u Regsitru pedofila, građani ne znaju imena pedofila

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime