JANKOVIĆ: SAMI ME PROJEKTUJU KAO KANDIDATA

0

Zaštitnik građana Saša Janković saopštio je da su poslanici vladajuće većine na skupštinskom Odboru za pravosuđe vodili kampanju protiv njega i da su ga „sami projektovali“ kao kandidata za još neraspisane predsedničke izbore.

On je u saopštenju izrazio žaljenje što poslanici na jučerašnjoj sednici nisu razmatrali dokumentovana kršenja prava građana i predloge za unapređivanje rada organa vlasti iz redovnog godišnjeg izveštaja zaštitnika građana za 2015. godinu, već su vodili kampanju protiv njega.

„Umesto da se na Odboru raspravlja o teškim, argumentovanim nalazima o kršenjima prava građana kojima izveštaj obiluje i načinima da se unapredi rad organa vlasti, deo poslanika skretao je pažnju javnosti sa suštinske teme napadom na ličnost koja stoji iza izveštaja, što je upravo primer tabloidizacije rada državnih organa na šta se u izveštaju inače upozorava“, istakao je Janković.

Kako je naveo, uprkos pozivima predsednika Odbora Petra Petrovića da se fokusiraju na sadržaj izveštaja, većina poslanika najpre samoinicijativno isticala Jankovića kao kandidata za predsednika Srbije, a onda se na najgrublji način podsmevala sopstvenoj ideji.

„Građani Srbije zaslužuju bolje od toga, njihova prava i interesi moraju da budu u žiži institucija, a ne stalna politička bitka za vlast“, naveo je zaštitnik građana i dodao da je upravo da bi izbegao skretanje sa teme na sednicu Odbora uputio svoje zamenike koje je na tu funkciju izabrala skupština.

Kako je navedeno, uprkos izričitoj zakonskoj obavezi, Skupština nije razmatrala izveštaj zaštitnika građana ni za 2014. godinu, a od podnošenja izveštaja za 2015. prošlo je pola godine, a njegovo razmatranje pred Skupštinom nije ni zakazano.

Na dnevnom redu sednice Odbora za pravosuđe, državnu upravu i lokalnu samoupravu Skupštine Srbije juče bio je Izveštaj zaštitnika građana za 2015. godina, ali sednicu je obeležila polemika naprednjaka i radikala o tome da li je Saša Janković zaštitnik građana ili političar i kandidat za predsednika Srbije, a negodovali su i zato što Janković lično nije došao da brani izveštaj već je poslao zamenika.

Predsednički izbori u Srbiji održavaju se sledeće godine, a neki mediji i analitičari prethodnih dana Jankovića naveli su kao mogućeg predsedničkog kandidata.

N1

foto MC

Prethodni tekstDANAS PRETEŽNO SUNČANO
Sledeći tekstDS 24. SEPTEMBRA BIRA NOVOG PREDSEDNIKA, LUTOVAC OZBILJAN KANDIDAT

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime