JAGODINSKI PRIVREDNICI O PAKETU MERA – MERE ĆE POMOĆI PRIVREDI, ALI NEĆE ANULIRATI GUBITKE

1

Ministar Siniša Mali, predstavljajući danas paket mera, naveo je da je njegova vrednost 5,1 milijardu evra, što je polovina godišnjeg bužeta, odnosno 11 odsto BDP. Sastoji se od mera poreske politike, direktne pomoći zaposlenima, prevashodno u privatnom sektoru, direktnoj podršci likvidnosti privrede i direktne pomoći svakom punoletnom građaninu u novcu. Ono što želimo je da u što kraćem periodu naša ekonomija stane na noge, naveo je. Mali je rekao i da će, ukoliko bude potrebe, država ponovo reagovati.

A šta na paket mera kažu dugogodišnji privatni preduzetnici u Jagodini pitali smo vlasnika firme „Casa di moda“ i „Soda voda“ Miloša Jakovljevića. 

„Mere su pozitivne i obećavaju neku sigurnost kao i saznanje da nismo napušteni. Porez na plate u 24 rate je jedna vrsta kredita i to znači da je to trošak poslodavaca dok će iznos minimalca biti uplaćen firmama na račun. Nije izvodljivo da se to drugačije uradi i tu nema mesta malverzacijama jer se eksplicitno vidi po prijavi plata u firmama. Opet, to je samo deo plata jer minimalac nije svuda zastupljen tako da oni koji daju više od minimalca neće moći da očekuju tu razliku. Subvencionisani krediti su delimični poklon i kredit pod povoljnim uslovima dok će krediti garantovani od strane države biti lakše i brže odobravani i sa manje rigoroznom kontrolom. Sve ove mere će pomoći privredi ali neće moći da potpuno anuliraju gubitke. Nekome će pomoć doći kao poklon jer sada bolje radi nego ikada a nekima će to biti preko potrebna infuzija. Tako je kako je i moramo da se izborimo prvo sa virusom, sa samim sobom pa onda tek sa finanisijskom krizom koja će biti vrlo velika i može pokrenuti recesiju i neka smanjenja plata. Ima tu još mnogo toga nepoznatog i to ćemo znati na kraju leta“ kaže Jakovljević. 

Inače, ovaj program se, istakao je Siniša Mali, neće primenjivati na ona preduzeća koja su od datuma proglašenja vanrednog stanja smanjila broj zaposlenih na više od 10 odsto. 

Prethodni tekstU PARAĆINU JOŠ DVE OSOBE POZITIVNE NA KORONA VIRUS
Sledeći tekstJAGODINCI OTVORILI JAVNU KUHINJU

1 KOMENTAR

  1. Majstore, nisi lepo pročitao, iznos minimalca NEĆE biti isplaćen na račun poslodavca, već na poseban račun predviđen za zaposlenog, tako će zaštititi radnike od bahatih poslodavaca, na sreću radnika a nažalost poslodavaca većina radnika će dobiti od države veću platu nego što inače dobijaju od poslodavaca pa makar i samo 3 meseca.

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime