Jagodinski pčelari posetili pčelinjak u Grčkoj i videli kako se pravi med od pamuka

0

U okviru posete 700 Jagodinaca grčkom letovalištu Paraliji, među kojima je najviše poljoprivrednika, juče je grupa pčelara Pomoravlja posetila pčelinjak Apostolija Papageorgioa u mestu Korinos, koji proizvodi i med od pamuka.

Med od pamuka, kojeg nema u našoj zemlji i zemljama Zapadnog Balkana i koji ni mnogi pčelari iz kontinentalnog dela Evrope nisu videli i ne znaju kako izgleda, kod Papageorgioa je među prvima, a proizvodi i med od kestena, cveta crnogorice i mediteranskih trava.

U Korinosu, oko 17 kilometra od Paralije, ovaj mladi pčelar, kako je rekao pčelarima iz Jagodine i novinarima, ima 178 košnica, u proseku po košnici ostvaruje 17 kilograma meda kojem je cena sedam do osam evra.

On je dodao da je ova godina po prinosu meda u Grčkoj jako loša.

Papageorgiju se upravo sprema za selidbu dela pčelinjaka na Halkadiki, gde je sada, kako kaže, aktuelna borova pčelinja paša.

On ističe da pčelari u Grčkoj imaju subvencije države, ali i Evropske unije, zavisno od broja košnica, ali i kod selidbe za benzin.

On je pčelarima Jagodine pokazao stanje u svojim košnicama, kako se bori protiv bolesti pčela, a veliki problem na ovom delu ima i sa pticama koje love pčele.

Pčelari iz Srbije posle posete ovom pčelinjaku izjavili su novinarima da su mnogi problemi pčelara Grčke i Srbije gotovo isti, kao i načini borbe protiv bolesti pčela, pre svega parazita varoe.

Pčelari Jagodine su svom domaćinu uručili poklone, svoje proizvode od meda i jednu bocu rakije „šumadinke“ i pozvali ga na 5. međunarodni sajam pčelarstva koji se održava u avgustu u Jagodini.

Blic

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime