JAGODINA TREBA DA IMA GALERIJU KOJA ĆE NOSITI IME VOJKANA VELIČKOVIĆA, STOGODIŠNJICA ROĐENJA NEOBELEŽENA

0

Jagodina prošle godine nije obeležila stogodišnjicu rođenja jednog od najvećih jagodinskih slikara Vojkana Veličkovića (1914 – 2001.) što je bio povod da o njemu porazgovaramo sa slikarom mr Sretkom Divljanom.

sretko deivljan
mr Sretko Divljan

„Poznato je da je rođen u Beogradu, mada neki kažu da je rođen u Paraćinu. Bio je jedinac i Vojkan Veličković bio je izuzetno obrazovan čovek, pravi predstavnik ondašnje stare elite. Njegova nastavnica slikanja bila je Beta Vukanović, poznata jugoslovneska slikarka koja je izlagala u Parizu, Beču, Minhenu. Vojkan je završio i Francusku akademiju. Jedno vreme predavao je i u Makedoniji latinski jezik. Jagodina nije obeležila stogodišnjicu njegovog rođenja kao ni 80 -ogodišnjicu osnivanja Prve slikarske škole u Jagodini čiji je član bio i Ika Vukićević. Vojkan je stvorio mnoge generacije sjajnih slikara i intelektualaca. Jagodina mu nije posvetila ni tablu ni ulicu, ništa“ objasnio je mr Sretko Divljan, slikar i bivši dekan Pedagoškog fakulteta u Jagodini.

vojkan velickovic kuca markovica
Jagodina, kuća Markovića

Vojkan Veličković završo je Gimnaziju u Paraćinu i to u klasi sa Brankom Krsmanovićem koji je proglašen za narodnog heroja. Veličković je kasnije predavao crtanje i krasnopis u jagodinskoj realki (Gimnazija) i OŠ „17.oktobar“.

„Njegove slike rasute su svuda po svetu. Pošto je on slikao kuće i ulice, mnogi Jagodinci koji žive u inostranstvu, imaju u svojim posedima Veličkovićeve slike, od Londona do Čikaga. Zavičajni muzej u Jagodini ima njegove slike, takođe. Nekada je postojala inicijativa da se napravi legat Vojkana Veličkovića, ali od toga ništa nije bilo. Jagodina ako želi da bude grad, mora imati gradsku galeriju i ona treba da nosi ime Vojkana Veličkovića. To je veoma značajno. Jagodina nema ni svoje pozorište ni svoju galeriju, što je tužno“ dodao je Divljan.

Vojkan Veličković proneo je ime Jagodine širom sveta. Prvu samstalnu izložbu organizovao je u Paraćinu, a posle toga u tadašnjem Svetozarevu. Ima sina koji živi u Jagodini. Na internetu se gotovo ništa ne može naći o velikom jagodinskom slikaru, osim fotografija par slika koje su izložene u Madl’Art -u i galeriji Arte.

vojkan velickovic motiv iz rekovca
Motiv iz Rekovca 1977.
vojkan velickovic ugao dzorda vasingtona i 29.nov
Stari Beograd (ugao Dž.Vašingtona i 29.novembra) 1977.
Prethodni tekstBRZI „VANILASTI“ KOLAČ S JABUKAMA
Sledeći tekstKOKANOV „DR NUŠIĆ“ U JAGODINI 7.OKTOBRA

POSTAVI ODGOVOR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime