JAGODINA SE OPROSTILA OD CAKANA

0

Jedan od najboljih srpskih vojnih i civilnih pilota Miladin Stevanović Cakan (74) danas je sahranjen na gradskom groblju u Jagodini. Prethodno je u Skupštini grada održana komemoracija na kojoj je prvi čovek tog grada Dragan Marković Palma najavio da će predložiti da se jagodinski aerodrom nazove po Stevanoviću.

– Cakanu dugujemo za snove i vizije, ali i za upornost i istrajnost u realizaciji. On je obnovio aerodrom u Jagodini sa koga je posle 70 godina prvi baš on poleteo, to je bila njegova ideja i san. Na nama je da završimo pistu i potrebne objekte i to ćemo uraditi za naredne tri godine – rekao je Marković.

Kapetan Cakan, kako su ga svi znali u Srbiji i šire, u svojoj knjižici je imao preko 30.000 letova, 6.000 sati u vazduhoplovima, a prvi put je poleteo 1961. godine u Golubovcima kod Podgorice.

U njegovoj biografiji stoji da je leteo na 23 tipa aviona u ratnom i civilnom vazduhoplovstvu i helikopterskoj avijaciji.  Jagodincima će ostati u pamćenju po svakodnevnim neustrašivim akrobacijama u svom “zlinu” kojim je prošle zime, iako teško bolestan, poslednji put upravljao, a širom bivše Jugoslavije kao pilot u ratnim filmovima.  Bio je i predsednik Aero kluba “Jagodina” i jedan od organizatora avio mitinga memorijalni kup “Goran Ostojić i svi ostali borci”. Stevanović je bio odbornik u Skupštini grada Jagodina.

Blic

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime