JAGODINA – RAJ ZA ITALIJANE

1

Kompanije iz Italije u svojim fabrikama u Jagodini za dve godine zaposlile su 1.150 radnika, grade najveću fabriku na Balkanu, a investicije ulagača sa Apeninskog poluostrva premašuju 100 miliona evra

Kompanije iz Italije u svojim fabrikama u Jagodini za dve godine zaposlile su 1.150 radnika, grade najveću fabriku na Balkanu, a investicije ulagača sa Apeninskog poluostrva u centar Pomoravskog okruga premašuju 100 miliona evra.

Tu nije kraj, kaže predsednik Skupštine grada Dragan Marković Palma za Tanjug, dodajući da najmanje dva puta mesečno u Jagodinu dođe neka delegacija iz Italije da razgovara o dislociranju proizvodnje i mogućnostima gradnje svoje fabrike u tom gradu.

Tako multinacionalna kompanija „Vibak“ gradi najveću fabriku na Balkanu za proizvodnju poluprofilenskih filmova i lepljivih traka najnovije tehnologije namenjenih u industrijskom pakovanju, koja će, prema rečima Markovića, „biti otvorena krajem avgusta“.

Reč je o fabrici površine 70.000 kvadratnih metara, na prostoru od 120.000 kvadratnih metara, a investicija je veća od 70 miliona evra.

U ovoj fabrici, kako je rečeno prilikom polaganja kamena temeljca 18. decembra 2013. godine, biće zaposleno 450 radnika, dok je proizvodnja, u vrednosti 150 miliona evra, namenjena izvozu, najviše u zemlje istočne Evrope, bivšeg Sovjetskog saveza i u regiju Pacifika.

U znak zahvalnosti za dobru saradnju, najvećoj mašini u ovoj fabrici vlasnik je dao ime „Palma“.

Prvu fabriku u Jagodini otvorila je u martu 2013. godine kompanija „Confezioni Andrea Serbia“ za proizvodnju cerada za autombile visoke klase, i odmah u startu zaposlila 500 radnika.

Sada u ovoj fabrici radi 800 radnika, a vlasnik je najavio zaposlenje još 300 radnika, napomenuo je Marković.

Kompanija „Aunde Italia Group“ za proizvodnju automobilskih sedišta i interijera, od

1. aprila zapošljava 200 radnika, dok kompanija „Mobil Gruppo Turi“ za proizvodnju kuhinjskog nameštaja u Jagodini zapošljava oko 150 radnika.

Jagodina je za strane investitore izgradila Industrijsku zonu površine 150 hektara, na

Koridoru 10, u blizini međunarodnog autoputa i železničke pruge, i u potpunosti je komunalno opremila. Investitorima je sve besplatno, a uslovi su zapošljavanje radnika.

Marković je naglasio da je Jagodina zanimljiva stranim investitorima, zbog blizine Koridora, brzog izdavanja dozvola, političke i ekonomske stabilnosti u Srbiji, dobrih veza i bescarinskog izvoza u Rusiju, Tursku, Belorusiju, Kazahstan, kao i subvencija države za nova radna mesta.

Tanjug, Večernje novosti

1 KOMENTAR

  1. Raj za italijane,pakao za jagodince.Niko se nije zapitao od nadleznih koliko ti isti italijani placaju radnike.Hvala drzavi koja od sopstvenog naroda pravi robove!I Dok oni svoje radnike u Italiji placaju za iste poslove preko 1000 evra,nase eksploatisu za 250 evra!Naravno da je za njih raj…kad im drzava za svakog radnika daje po 6000 evra.U Srbiju se na velika vrata vraca robovlasnicko drustvo.Jadna je zemlja koja prodaje svoj narod!!!

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime