JAGODINA OSTVARILA SUFICIT OD 32 MILIONA EVRA! ITALIJANI NAJJAČU MAŠINU NAZVALI PO PALMI!

0

Jagodina je u proteklom periodu izvezla gotovo 110 miliona evra a uvezla nešto više od 73 miliona, a suficit koji je ostvaren iznosi 32 miliona evra. Očekuje se da Jagodina ima najveći suficit u 2016. godini pored Beograda i Kragujevca i on će iznositi oko 100 miliona evra.

palma 6„U 2016. godini očekujem povećanje izvoza za 100 miliona evra a smanjenje uvoza za 30 miliona. To što smo prepoznati na mapi najvećih izvoznika je posledica investicija u naš grad kao i deset jakih fabrika koje se bave izvozom, što stranih što domaćih. U avgustu otvaramo „Vibak“ koji je do sada završen već 65 odsto. Prva mašina stiže krajem maja. Moram da se našalim i kažem da su mašinu koja prva stiže, inače jednu od najvećih nazvali po meni, Palma“ rekao je na koferenciji za novinare predsednik Skupštine grada Jagodina, Dragan Marković.

Marković je istakao da „Vibak“ pravi halu veliku 64.000 kvadarata što znači da je veća od Fabrike kablova i „Elmosa“.

„Za 26.mart zakazan je sasatanak sa italijanskom fabrikom „Turi“ koja proizvodi kuhinje, oni su nam najavili da hoće da nas obaveste da su proširili zonu izvoza na još neke države. Vodili smo računa o tome da fabrike koje otvaramo u Jagodini ne budu konkurencija domaćim proizvođačima kako im ne bismo ugorzili posao.

Italijanska multinacionalna kompanija „Vibak“ u Jagodini gradi fabriku u koju će uložiti 60 miliona evra i zaposliti oko 400 radnika, najavili su ranije Italijani. Direktor „Vibak grupe“, uključujući i „Vibak“ za Srbiju, Patricio Masini, naveo je da će ta kompanija u Jagodini proizvoditi lepljive trake i da će proizvodnja biti namenjena izvozu, pre svega u jugoistočnu Evropu i bivše sovjetske republike, jer će zahvaljujući povoljnostima koje Srbija pruža investitorima, prednost biti data tržištima na kojima ova kompanija do sada nije imala pristup.

Prvi italijanski investitori „Andrea confezioni“ dovode nemačkog dobavljača i očekuje se izgradnja ove fabrike.

Marković je pomenuo da je komšijski Paraćin u 2014.godini imao izvoz oko 18 miliona evra a uvoz 42 miliona evra i da je deficit 24 miliona evra, te da je u Paraćinu privatizacija Cementare i Štofare uništila grad.

„Cement nije jeftiniji posle privatizacije, u Staklari radi daleko manji broj radnika nego nekad.“ rekao je Marković.

On je dodao i da „postoje četiri grada sa ogromnim deficitom“ ali nije želeo da ih imenuje.

 

POSTAVI KOMENTAR

Molimo vas unesite komentar
Molimo vas da unesete ime